Gradonačelnik Radić održao radni sastanak s ministricom kulture i medija RH

Objavljeno: 30.06.2021

Nakon svečanog otvorenja 21. Osječkog ljeta kulture na kojemu je sinoć bio prisutan i državni vrh, danas su nastavljeni konstruktivni razgovori i posjeti predstavnika Grada Osijeka s delegacijom Ministarstva kulture i medija. Tako je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić u Kulturnom centru Osijek ugostio ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek. Na sastanku je još bila prisutna pročelnica Upravnog odjela za Europske programe Kornelija Mlinarević, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dražen Alerić i ravnatelj Kulturnog centra Osijek Ivan Kristijan Majić.
Na radnom sastanku jedna od tema bila je financijska potpora proračunskim korisnicima Grada Osijeka prije svega Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Dječjeg kazališta Branka Mihaljević i Gradskih galerija Osijek.
Između ostaloga govora je bilo i o kapitalnom projektu Kulturnog centra Osijek te osiguravanju sredstava za uređenje i opremanje velike dvorane koja će imati 425 sjedećih mjesta, spomeničkoj baštini i preseljenju Muzeja Slavonije u Zgradu Oružarnice (Vege).
Istaknuto je kako će se daljnji napori uložiti u rješavanje potreba proširenja kapaciteta Državnog arhiva u Osijeku, razdvajanju gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku, ali i daljnje potpore kulturnim manifestacijama Osijeka, prije svega Osječkom ljetu kulture, koncertnim ciklusima Grada i Kazališnom maratonu.

Gradonačelnik je zahvalio na razumijevanju i vremenu koje je ministrica Obuljen Koržinek izdvojila za mogućnosti poboljšanja kulturnog rada i djelovanja u Osijeku te je istaknuo kako će Grad Osijek pronaći rješenja za sve aktualne stvari, a jedno od njih je i izgradnja knjižnice kakvu Osijek zaslužuje u vidu potrebnih parcela i dozvola.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo jučerašnjim prigodnim programom na otvorenju OLJK-a i posebne čestitke uputila Davoru Bobiću na praizvedbi još jedne sjajne skladbe koja će po njezinu mišljenju sigurno obilježiti ovu festivalsku sezonu. Osijek ima izrazito živu i profesionalnu kulturni i umjetničku scenu, velik broj umjetnika i velik broj novih inicijativa koje se pokreću u Kulturnom centru u Osijeku, ali i izvan njega. Na nama je, na Gradu i Ministarstvu, da svim ti kreativcima stvorimo adekvatne uvjete koje naše živote čine boljima.

Osim spomenutih pitanja, ministrica Obuljen Koržinek nadovezala se i na proširenje Muzeja likovnih umjetnosti te na stvaranje dodatnih smještajnih kapaciteta za kulturne ustanove. Održani sastanak, ali i posjet najvećoj kulturnoj manifestaciji na ovim područjima pokazatelj su velike želje i motivacije za kvalitetnim razvojem osječke kulturne scene.

Skip to content