DANI MAKEDONSKE KULTURE

Objavljeno: 07.10.2021

Dani makedonske kulture u znaku glazbe i pisane riječi
Našice i Osijek povezani s Makedonijom

Ovogodišnja manifestacija „27. Dani makedonske kulture“ u organizaciji MKD „Braća Miladinovci“ iz Osijeka održala se 1. i 2. listopada 2021. u Našicama i Osijeku, a povod je bila peta obljetnica Makedonskog književnog kutka u Knjižnici i čitaonici Našice.
Ova dva dana povezala su pisanu riječ i glazbu, te Hrvatsku i Sjevernu Makedoniju. Program je obuhvaćao gostovanje pjesnikinje i pijanistice Ive Damjanovski, dobitnice nagrade Braća Miladinovci za najbolju zbirku pjesama na makedonskom jeziku za 2020., kao i posjet delegacije Agencije za iseljeništvo R. S. Makedonije.
Događaji u Našicama
Centralno događanje održalo se u Hotelu Park Panonija u Našicama, 1. listopada 2021., svečanim potpisivanjem primopredaje edicije „130 tomova makedonske književnosti“ od strane voditeljice Knjižnice Filozofskog fakulteta iz Osijeka Kristine Kiš i ravnateljice Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice Silvije Šokić.
U glazbenom dijelu programa, nastupila je Nuo Cheng, Czernyevom klavirskom skladbom „Večer“. Učenica Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora” dobitnica je brojnih međunarodnih nagrada te Oskara, pod mentorstvom prof. Darije Vlajnić.
Predstavljanje poezije nagrađivane makedonske pjesnikinje Ive Damjanovski iz Skopja je vodila prof. Julijana Mladenovska-Tešija. Iva Damjanovski je dobitnica nagrade „Braća Miladinovci“ na međunarodnim „Struškim večerima poezije“ za zbirku „Dvoumljenje“ (2020.) te „Igor Isakovski“ za najbolju debitantsku poeziju za zbirku „Oni“ (2017.).
U glazbena maštanja mnogobrojnu publiku je uvela Iva Damjanovski, sada kao pijanistica, interpretirajući kompozicije autora Albeniza, Cowela, Rahmanjinova, te tri makedonska autora Kolarovskog, Petrovskog i Zografskog.
Manifestaciji su nazočili Nandor Čapo, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Boris Trajanovski, dopredsjednik Zajednice Makedonaca u R. Hrvatskoj i predsjednik MKD “Braća Miladinovci” iz Osijeka, te članovi Društva, kao i predstavnici makedonske nacionalne manjine za Grad Osijek, Jagoda Treneska Cvetičanin i za Osječko-baranjsku županiju, Dragoljub Siljanoski, koji je ujedno bio domaćin i glavni organizator svih sadržaja.
Događanje je uveličala delegacija Agencije za iseljeništvo R.S. Makedonije s direktorom Slobodanom Bliznakovskim i njegovim suradnicima Biljane Kostove i Zorana Arsova. Predstavnici Agencije su prije događanja bili primljeni u Uredu gradonačelnika Grada Našice te sudjelovali na radnom sastanku sa Slovačkom nacionalnom manjinom. Sve uz podršku Savjeta za nacionalne manjine R. Hrvatske i Grada Našice.
Događaji u Osijeku
Slijedeći dan, 2. listopada 2021. delegacija iz Makedonije posjetila je osnovnu i srednju školu u Osijeku gdje se održava nastava makedonskog jezika po modelu C.
Slijedio je posjet Osnovne škole „Vijenac“ učenicima makedonskog jezika koji su za tu prigodu pripremili program – recital „Putovanje kroz Makedoniju“.Ravnateljica Vesna Vrbošić izrazila je zadovoljstvo što se nastava makedonskog jezika odvija punih 13 godina u njihovoj školi i istaknula kvalitetnu suradnju s nastavnicom i članovima MKD Braća Miladinovci Osijek. Predložila je suradnju s Osnovnom školom iz R. S. Makedonije kao zemlje-partner koja nije članica Europske unije, a škola Vijenac bi bila nositelj projekta.
Kako je isti prijedlog o povezivanju s gimnazijom iz Makedonije dao ravnatelj Đapić, direktor Agencije Bliznakovski pozdravio je ove ideje i obećao da će se angažirati i informirati škole u R.S. Makedoniji putem gradonačelnika da se ostvare kontakti ravnatelja zainteresiranih škola. Također se nametnulo pitanje mogućnosti ponovnog uvođenja izbornog predmeta Makedonski jezik na Filozofskom fakultetu u Osijeku, kako bi učenici makedonskog jezika mogli nastaviti s proučavanjem jezika na visokoškolskoj razini. Naime, ovakav tip nastave je postojao pune 22. godine, sve do 2005., a za njegov nastavak ključno bi bilo posredovanje Agencije za dolazak lektora iz R. S. Makedonije.
U nastavku službenog posjeta predstavnici Agencije za iseljeništvo su došli u prostorije MKD Braća Miladinovci. Predsjednik Boris Trajanovski zahvalio se na njihovom dolasku u Našice i Osijek te uručio zahvalnice. Društvo je pak primilo Priznanje za njegovanje makedonske kulture, jezika i identiteta od strane Agencije. Članice kulinarske sekcije društva priredile su gostima bogatu zakusku.
Nakon toga, makedonska delegacija je bila primljena u Ured gradonačelnika Osijeka od strane zamjenika gradonačelnika dr.sc. Dragana Vulina. Uz goste iz Makedonije, nazočili su i predstavnici MNM za Osječko-baranjsku županiju i Grad Osijek, Dragoljub Siljanoski i Jagoda Treneska Cvetičanin, predsjednik Društva i dopredsjednik Zajednice Makedonaca u RH, Boris Trajanovski, Ravnateljica OŠ Vijenac Vesna Vrbošić i nastavnica makedonskog jezika Maja Jovanovski.
Zamjenik gradonačelnika Vulin srdačno je pozdravio nazočne i informirao o načinima podrške koju Grad Osijeka pruža nacionalnim manjinama grada, istaknuo zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s MKD Braća Miladinovci, te da su pripadnici ove manjine miroljubivi, vrijedni i dobro integrirani građani R. Hrvatske.
Jagoda Treneska Cvetičanin sa svoje strane informirala je goste iz Agencije za iseljeništvo da predstavlja 153 Makedonaca u gradu Osijeku, da taj broj nije dovoljan za sastavljanje Vijeća makedonske nacionalne manjine za grad Osijek, te da se nada da će na slijedećim manjinskim izborima odaziv deklariranih biti veći. Pohvalila je podršku Grada koji je dao prostor-sjedište za šest predstavnika vijeća i tri predstavnika nacionalnih manjina, te inicijativu da uz druge table-oznake manjina, bude postavljena i dvojezična tabla za makedonskog predstavnika. Treneska je dodala kako je suradnja svih manjina s Upravom grada odlična te da svi zajedno, redovitim sastancima i planiranjem zajedničkih sadržaja obogaćuju multikulturalni Osijek. U svoje ime i u ime Makedonaca Osijeka uputila je molbu zamjeniku gradonačelnika i direktoru Agencije da podupru inicijativu za povezivanje grada Osijeka s nekim gradom-prijateljem u Makedoniji.
Direktor Bliznakovski se zahvalio na prijamu i podršci Grada makedonskoj zajednici na svim poljima.
Nakon službenog dijela programa zamjenik gradonačelnika Vulin je proveo goste kroz Tvrđu upoznavajući ih s njenim znamenitostima, rekonstrukciji koja je u tijeku i budućim projektima.
(Tekst: Jagoda Cvetičanin, prof.)

Skip to content