27. SLUK 2019.

Objavljeno: 06.06.2019

Susret lutkara i lutkarskih kazališta hrvatske – SLUK – kazališni festival posvećen isključivo lutkarskoj umjetnosti i to lutkarskoj umjetnosti Hrvatske održan je od 27. svibnja do 02. lipnja 2019.

Grad Osijek je ove godine iz Proračuna Grada Osijeka za 2019. u svrhu financiranja SLUK-a 2019 izdvojio iznos od 250.000,00 kuna. Uz potporu Grada, Ministarstva kulture i brojnih sponzora ove godine Osijek je ugostio oko 300-injak lutkara iz cijele Hrvatske i šire. SLUK je obuhvaćao 17 predstava, 4 izložbe, razne radionice i predavanja.

Prvi SLUK održan je u Opatiji 1969. godine kao posljedica festivalske pozornice u Šibeniku, PIF-a i Jeseni u Opatiji – Lutke za djecu i odrasle.

Organizacijski i umjetnički obrisi budućega bijenalnog festivala zacrtani su u Osijeku 1977. godine kada je SLUK našao svoje mjesto pod suncem u organizaciji Dječjeg kazališta i nekoliko osječkih institucija kulture.

SLUK je od tada natjecateljski festival, pa je pozornost usmjerena na umjetničke domete izabranih predstava. Predstave se izvode na različitim pozornicama na kojima, osim domaćih, predstave izvode i strani ansambli.

Nakon dugog niza godina održavanja u Osijeku 1991. godine SLUK je održan u Zadru i to je bio zadnji susret u bivšoj državi. Od 1993. godine – od prvog SLUK-a u samostalnoj Hrvatskoj do danas – susret se održava u Osijeku, no po jedan susret održan je i u Splitu i Zadru. Razlog tomu je što su Split i Zadar dobili nove kazališne zgrade.

Promjenom Pravilnika SLUK-a ovaj Festival dobio je mogućnost održavanja u različitim hrvatskim gradovima, pa je tako 2017. održan ponovo u Zadru, a ove godine lutkari se okupljaju u Osijeku. Festival je prošao različite organizacijske mijene i postao mjesto susreta i smotre ponajboljih lutkarskih ostvarenja u državi.

Skip to content