Objavljeno: 06.11.2019

U okviru kulturne manifestacije „Dani makedonske kulture“ 25. listopada 2019. godine održan je izložbeno-koncertni događaj u Atriumu Arheološkog muzeja u Osijeku. Organizator je bio 25-godišnji slavljenik, Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladinovci“ iz Osijeka.
Autor filatelističke izložbe, Dragoljub Siljanoski iz Našica, izložio je na 11 panoa stare razglednice iz razdoblja od 1914. do 2014. U svom izlaganju istaknuo je: „Izložba govori o povijesnoj povezanosti Makedonije i Hrvatske. Razglednice su u to vrijeme bile „Glas iz domovine“, a prikazivale su ljepote Makedonije i svjedočile o značajnim događanjima i značajnim osobama.” U uvodnom dijelu izložbe nastupila je vokalistica Helena Dadić iz Osijeka pjesmom „Zajdi, zajdi jasno sonce“ uz pratnju na violini Kirila Naumov.
Progam se nastavio koncertom ozbiljne glazbe naizmjeničnim nastupima klaviristice Njomze Džaferi iz Skopja, Republike Sjeverne Makedonije i Kirila Naumov, violinistqa iz Osijeka. Interpretacije Chopina, Debussya za solo klavir te Massenet, Albeniz, Kalman, Dinicu i Monti za violinu i klavir bile su nagrađene burnim aplauzima nazočnih.
Događaju je nazočio otpravnik poslova u Veleposlanstvu Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj, Nazif Djaferi, predstavnici makedonske nacionalne manjine grada Zagreba, grada Osijeka te brojni predstavnici drugih nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije kao i članovi te prijatelji Društva.
Četvrt stoljeća djelovanja proslavilo je MKD „Braća Miladinovci“ iz Osijeka 26. listopada 2019. godine u Domu hrvatske vojske u Osijeku. Na koncertu su nastupile sekcije Društva, a gosti su bili hrvatski KUD „Zora“ iz Piškorevaca te makedonska kulturna društva iz Pule, Rijeke, Zadra, Splita i Zagreba koji djeluju u okviru Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj.
Rođendanski koncert, kao dio manifestacije „25. Dani makedonske kulture“, organiziran je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.
Događaj su uveličali gosti: otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj, Nazif Djaferi, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije, Dragan Vulin, viša savjetnica – specijalistica u Uredu Grada Osijeka, Vlatka Kalafatić, brojni predstavnici vjerskog, kulturnog i društveno-političkog života te nacionalne manjine i prijatelji Društva iz Osijeka i šire.
Na pozornici su se izmjenjivale makedonsko-hrvatske melodije, ritmovi, zvuci raznih instrumenata, koreografije, recitacije i sve to obojeno i ukrašeno različitim šarama i detaljima narodnih nošnji iz raznih krajeva Makedonije i Slavonije. Predvorje je također bilo ukrašeno izložbom likovnih radova te rukotvorine etno radionice Društva. Neizostavno druženje svih sudionika uz bogatu gastronomsku trpezu i razigrane i vesele plesača zaokružilo je slavlje uz čestitke „Za mnogu godini“!!!
( Autorica teksta: Jagoda Treneska Cvetičanin, predstavnica makedonske nacionalne manjine za Grad Osijek)

Skip to content