Objavljeno: 04.09.2019

U Židovskoj općini Osijek je u nedjelju 1. rujna održana manifestacija Europski dan židovske kulture (EDJC), poznata još i kao Dan otvorenih vrata. EDJC je pokrenut kao mali događaj da bi se stavio naglasak na bogato naslijeđe koje su židovske zajednice ostavile širom Europe, ali i da pomogne u borbi protiv kolektivnog zaboravljanja ovih zajednica. U početku se obilježavao u svega nekoliko zemalja, da bi ove godine bile uključene 34 države i 400 europskih gradova.

U Osijeku se ova manifestacija održava od 2001. godine, ali je u Europi pokrenuta 1999. godine, pa je ovo bio jubilej 20 godina EDJC-a. Tom je prigodom napravljen pregled svih tema koje su obrađivane tijekom godina. Tako se u prostorijama Židovske općine Osijek moglo poslušati mlade umjetnike Emmu Štern na klarinetu, uz pratnju Krune Šterna na gitari, Katarinu Ešegović na klavijaturama i Jakoba Trivu na violini, vezano uz temu Glazba, ali i uz temu Mostovi (Poveznice). Mogle su se vidjeti izložbe panela, vezane uz teme Židovski jezici, Dijaspora i Pripovijedanje, koje je pripremila Izraelska nacionalna knjižnica. Također je napravljena izložba dječjih radova i fotografija uz teme Judaizam i edukacija, ali i Pogled u budućnost. Moglo se degustirati židovske kolače, jer je tema jedne godine bila Židovska kuhinja. Vezano uz temu Svjedočanstva bile su izložene priče i fotografije Jolan Strapač, Klare Pinto i Darka Fischera, a uz Žene u judaizmu priče o Zori Dirnbach, poznatoj hrvatskoj scenaristici i spisateljici, kao i Hannah Szenes, mađarskoj padobranki.

Danas u Europi živi oko 1.5 milijuna Židova. Sastavni su dio multikulturalne Europe i aktivni sudionici u svim aspektima javnog života u zemljama u kojima žive. Doprinos Židova u umjetnosti i nauci u Europi nesmanjeno se nastavlja, kao što je bio slučaj i u svim prethodnim godinama i stoljećima. Želimo da promocija židovske kulture pomogne u sprječavanju stereotipa, predrasuda i netolerancije.

( Autorica teksta: Nives Beissmann)

Skip to content