22. Dan Mađara

Objavljeno: 17.09.2021

Mađarsko kulturno društvo Népkör iz Osijeka je u subotu, 11.9.2021. po 22. put približilo mađarsku kulturu, folklor i gastronomiju posjetiteljima Trga Ante Starčevića u Osijeku. Uz domaćina priredbe mnoštvo mađarskih folklornih društava iz Baranje i Slavonije, ali i Mađarske te Vojvodine uveličalo je slavlje svega onoga što znači biti Mađarem, što folklornim programom na pozornici, što izlaganjem rukotvorina, predstavljanjem svoje djelatnosti, ali i gastronomskom i enološkom ponudom na štandovima koji su okruživali glavni osječki trg. Osnovni cilj ove manifestacije je bio ne samo okupiti predstavnike mađarske nacionalne manjine, nego i predstaviti mađarsku kulturu svim zainteresiranim građanima Osijeka i svim posjetiteljima našeg grada koji su se slučajno ili namjerno zatekli na trgu tog subotnjeg popodneva.
Iako je epidemiološka situacija utjecala na nešto manji obim priredbe, i organizatori, i posjetitelji su bili zadovoljni: osim većine već uobičajenih vjernih sudionika ove manifestacije pojavilo se i nekoliko novih, kao i nekoliko povratnika, koji su pomogli u postizanju stvarno izvanredne atmosfere.

Program je počeo u 15h otvaranjem štandova za posjetitelje, a u 16h su kao uvertira glavnom programu nastupili dječji folklorni ansambli. Nakon povorke narodnih nošnji ulicama centra Osijeka, a koju su već tradicionalno predvodili pečuški puhački orkestar Ércbányász i Mažoretkinje grada Pečuha, okupljenima su se obratili saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, generalni konzul Mađarske u Osijeku János Sándor Fuzik, te u ime XIII. okruga grada Budimpešte Gábor Radó, nakon čega je predsjednik Népköra Danijel Magdika uručio zahvalnice i prigodne plakete i službeno otvorio manifestaciju. Potom su na pozornici svoje umjeće pokazali prvo mladi, a za njima i odrasle folklorne skupine. “Šlag na torti” su i ove godine bili članovi folklornog ansambla Angyalföldi Vadrózsa iz Budimpešte, nakon čijeg nastupa su i ove godine svi sudionici i posjetitelji zaplesali veliki završni čardaš koji je okruživao cijeli trg.

Manifestacija se održala pod pokroviteljstvom gradonačelnika Osijeka Ivana Radića, a njeno održavanje su omogućili Savjet za nacionalne manjine RH, Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, XIII. okrug grada Budimpešte, Grad Pečuh i HNK u Osijeku.
( Tekst: Robert Semeši)

Skip to content