Objavljeno: 09.07.2019

Dana 22. lipnja 2019. godine otvorena je izložba povodom proslave 300 godina od podizanja prvog srpskog pravoslavnog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Osijeku. Autori ove izložbe su protojerej Aleksandar Đuranović i liječnik Zoran Mišković.
Nakon večernjeg bogosluženja u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Donjem gradu, otvorena je izložba postavljena u dvorani Srpske pravoslavne crkvene opštine u Osijeku. Izložbu je otvorio protojerej Aleksandar Đuranović naglasivši da u godini kad Srpska pravoslavna crkva slavi 800 godina autokefalnosti, osječki Srbi obilježavaju 300-godišnjicu od izgradnje svoje crkve u Osijeku. Prisutnima se potom obratio dr. Zoran Mišković, unuk protojereja-stavrofora Lazara Miškovića koji je inicirao izgradnju današnje osječke pravoslavne crkve. On je istakao kako su se Srbi nastanili u Donjem gradu, dijelu Osijeka pokraj kojega je prošla Velika seoba Srba te su već početkom 18. stoljeća podigli drvenu pravoslavnu crkvu, a koju su zamijenili 1719. zidanom crkvom Uspenja Presvete Bogorodice. Ta se je crkva od samog početka utkala u multietnički i multivjerski dio mozaika našega grada, dajući mu prepoznatljiv izgled i osobitost. Za ovu je priliku tiskana brošura o povijesti crkve i katalog koji prati postavku izložbe.
Uz sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i vjernike iz Osijeka, na otvaranju izložbe su prisustvovali: Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka; Gregori S. Telman, prodekan Visokog evanđeoskog teološkog učilišta u Osijeku, Jasmin Milić, biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj, Damir Špoljarić, pastor Evanđeoske pentakostne crkve u Hrvatskoj, Dragutin Kon, tajnik Židovske općine Osijek, Vinko Lazić, sekretar Zajedničkog vijeća opština iz Vukovara i Danijela Jovčić, predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjina Grada Osijeka.

Autor teksta: Zoran Mišković, dr. med
Autorica fotografija: Danijela Jovčić, predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Osijeka

Skip to content