Objavljeno: 03.06.2019

Susret ugode s hrvatsko-makedonskom pjesnikinjom i prevoditeljicom Ljerkom Toth Naumov, održan je 23. svibnja 2019. godine u Studijskoj čitaonici Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku. Time je započela tradicionalna kulturna manifestacija „22. Dani braće Miladinov“ u organizaciji makedonskog kulturnog društva „Braća Miladinovci“ Osijek.
Pjesnikinja, koja je po struci magistrica ekonomskih znanosti, rođena je u Daruvaru, Republika Hrvatska i već duže vrijeme živi, radi i stvara u Skopju. Autorica je 17 zbirki pjesama napisanih na makedonskom i hrvatskom jeziku. Dobitnica je mnogih prestižnih nagrada, među njima i najveću makedonsku književnu nagradu “Danica Ručigaj” (2016.) za zbirku “Pozivanje začetka” te nagradu “Književni most” za zbirku pjesama “Nevidljiva vrata” kao najbolju knjigu na jezicima nacionalnosti koje žive u Makedoniji za 2017.godinu. Član je Društva književnika Makedonije i Društva hrvatskih književnika.
Svojom poezijom gradi mostove između Hrvatske i Makedonije. Pjesme su joj prevedene na engleski, talijanski, francuski, turski, rumunjski, vlaški i druge jezike. U svakom njenom stihu osjeća se nostalgija za rodnim Daruvarom i njezina sjećanja na slavonsku ravnicu.
Susretu su nazočili učenici dviju zbratimljenih škola – Ante Starčević iz Rešetara i Goce Delčev iz Općine Ilinden iz Makedonije s njihovim nastavnicima koji su istaknuli dugogodišnje zalaganje Ljerke Toth Naumov u zajedničkim projektima i doprinosu građenja mostova između njezine dvije domovine. Zajedno s učenicima iz Osijeka, koji uče makedonski jezik i kulturu po modelu C, pjesnički susret na oba jezika uz foto i video prezentaciju pripremljenu od voditeljice „Susreta ugode“ Jagode Treneske Cvetičanin povezao je dvije domovine, dva svijeta Ljerke Toth Naumove. Tako su i“22. Dani braće Miladinov” započeli u duhu podnaslova “Dvije domovine – dve tatkovoni“.
Autorica teksta: Jagoda Treneska Cvetičanin, prof.

Skip to content