Objavljeno: 30.05.2019

Dana 10. svibnja 2019. održani su 3. Dani slovačke kulture u Osijeku i obilježena 10. godina suradnje MS Osijek i MS Čakajovci. Mjesto održavanja je bila OŠ. A. Mihanovića, tu se „Matičari“ u nedostatku svog prostora osjećaju kao doma. Tom prigodom stigli su u Osijek gosti iz Slovačke, mjesta Čakajovci, Janikovci i Dražovci.
Program je započeo u 15.00 sati Sv. misom zahvalnicom u Kapucinskoj crkvi Osijek, a nakon toga je predsjednik Andrija Kuric otvorio izložbu rukotvorina članova MS Osijek u predvorju OŠ A. Mihanovića.
Program u dvorani počeo je intoniranjem himni Hrvatske i Slovačke nakon kojih je Robert Zgrablić uz osobnu pratnju na fujari izveo pjesmu „Čieže je to jarne žitko“. Voditeljica Maja Kotris je zatim najavila predsjednika Andriju Kurica koji je pozdravio goste i sve prisutne. Nakon pozdravnih govora gostiju u ime Ureda Slovaka koji žive u inozemstvu gospodin Jan Varšo otvorio je 3. Dane slovačke kulture u Osijeku.
Dr.Sandra Kralj Vukšić i profesorica Ana Marošević predstavile su knjigu „25 godina MS Osijek (1993 – 2019)“autora Emila Dorčaka i Andrije Kurica.
U glazbenom dijelu prvo je nastupila pjevačka skupina MS Osijek sa dvije pjesme : „Odtrha sa skala“ i „Prečo si neprišel“ pod vodstvom Ane Marošević. Zatim je Robert Zgrablić uz osobnu pratnju na harmonici otpjevao pjesmu „Pomaly ovecki“. Plesna seniorska skupina prvi put je izvela ples (Pod okjenkom čerešnjička trasie sa ) čiju su koreografiju posudili iz Dražovca. Kako su bili prisutni i članovi iz Dražovca koji to pjevaju i plešu u orginalu, bilo je zanimljivo pratiti njihovu reakciju. Izvedba domaćina toliko im se svidjela da su tražili snimak tog plesa kako bi ga ponijeli u Slovačku.
Slijedio je nastup HKUD Zrinski iz Osijeka koji osim svog standardnog repertoara izveli nekoliko uspješnih klapskih pjesama iz Dalmacije.
Na red su došli gosti iz Slovačke, nastupili su u plesnoj i pjevačkoj izvedbi. Plesne skupine iz Dražovca, Janikovca i Čakajovaca izvrsno su izveli svoje točke iako su taj dan doputovali iz Slovačke. Vrhunac nastupa bio je silazak sa pozornice i pjevanje hrvatskih pjesama uz glasnu podršku prisutne publike.
Šećer na kraju bio je nastup plesne skupine MS Josipovac Punitovački. Srednja skupina otplesala je dva plesa : „Raslavicka polka“ i „Zuberec“ dok je odrasla plesna skupina otplesala ples „Horehron“. Voditelji SKUD-a : Marijan Batorek.
Nakon što se voditeljica Maja Kotris još jednom zahvalila svim gostima na odazivu i prisutnoj publici kao i sponzorima, pozvala je sve prisutne na svečanu večeru.
Poslije večere slijedio je zabavni program pjevanja i plesa do kasno u noć kako to samo Slovaci znaju.

Tekst: Ivo Kraljik
Slike :Ivo Kraljik

Skip to content