170 godina djelovanja srpskog pjevačkog društva “Gusle” predstavljeno u knjizi dr.med. Miškovića

Objavljeno: 20.09.2020

Stoljeća osječke prošlosti i njegovih ljudi oblikovali su grad kakav danas živi i diše. Raznolikost utjecaja raznih nacionalnih manjina vidljiva je na urbani, kulturni, društveni i sportski život Osijeka, gotovo u svim sferama javnoga života.
Grad na Dravi stoga se uistinu može ponositi svojom multietničnošću, multikulturalnošću i bogatom ostavštinom. Jedna od najaktivnijih manijskih zajednica u Osijeku je svakako ona srpska koja je zanimljiv rezime svog dugog rada predstavila u knjizi “Srpska kulturna, sportska i zanatlijska društva u Osijeku”, autora dr.med. Zorana Miškovića.
U prostorijama Kulturnog centra Osijek, govorilo se o značaju manjinskih projekata i suradnje, značaju istraživanja kulturne nematerijalne baštine, poveznici Osijeka i Dalja kroz stvaralaštvo Milutina Milankovića. Spominjao se rad i stvaralaštvo tri generacije osječke porodice Mišković, kao i značaj istraživanja o srpskim kulturnim, sportskim i zanatlijskim društvima.

“Knjiga je prikaz povijesnog razvoja srpskih kulturnih društava u razdoblju od sredine 19. do sredine 20. stoljeća. Danas mnogi smatraju kako je njihovo zdravlje samo fizičko, međutim zdravlje je i kulturno i duhovno i s tim sa se vodio kako bih upoznao dio lokalne povijesti, ali isto istražim i kulturno nasljeđe” – rekao je Mišković.

Ovo djelo posvećeno je 170. obljetnici od osnutka srpskog pjevačkog društva “Gusle”, jednoj od najstarijih pjevačkih društava na području istočne Slavonije, ali i u ukupnome srpskom pjevačkom stvaralaštvu, a autor je istaknuo i zanimljivu poveznicu koje je društvo imalo s HPD Lipa.

Svečanosti predstavljanju knjige pridonijele su i glazbene izvedbe vukovarskog srpskog pjevačkog društva “Javor” koji su donijeli dašak narodne duhovne lire.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota istaknuo je potporu koju je Grad pružio s ciljem zaštite povijesne baštine srpske nacionalne manjine i iznio nadu kako će situacija u budućnosti biti bolja s ciljem realizacije proslave Dana nacionalnih manjina u Osijeku.

“Obnova dva pravoslavna križa, jedan u Banovoj ulici, a datira iz sredine 18. stoljeća te onaj u Nemetinu koji je i simboličan prikaz doseljavanja srpskih obitelji na ova područja. Prihvatili smo i inicijativu za zaštitu starih nadgrobnih spomenika na osječkim grobljima, a zadnje što smo poduprli je upravo ovo predstavljanje odnosno realizacije knjige” – istaknuo je Piližota.

Za kraj Piližota je istaknuo da je Grad Osijek spreman podržati sve ovakve projekte na dobrobit, razvoj i unaprjeđenje svih sugrađana i da mu je osobito drago što je prepoznao želju za prijateljstvom i izgradnjom snažnijih međuljudskih odnosa te pozvao sve predstavnike srpskih kulturnih društava, Srpske pravoslavne crkve na suradnju pod okriljem Grada.

Skip to content