Znanstveni skup i publikacija o zaslužnim Osječanima, pripadnicima nacionalnih manjina

Objavljeno: 19.02.2020

Prvi ovogodišnji sastanak Grada Osijeka s predstavnicima nacionalnih manjina održan je u Muzeju Slavonije na Trgu Svetoga Trojstva u Tvrđi. Uz domaćina Denisa Detlinga, ravnatelja Muzeja Slavonije i zamjenika gradonačelnika mr. sc. Borisa Piližotu, sastanku su se odazvali voditeljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku – Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademkinja Vlasta Piližota i ravnatelj Državnoga arhiva dr. sc. Dražen Kušen. Pozvane su sve nacionalne manjine, uključujući one koje nemaju svoja vijeća pa su se sastanku odazvali i predstavnici austrijske, češke, ukrajinske i židovske manjine.

-Dogovoreno je da će se 8. svibnja organizirati Znanstveni skup u prostoru Stare pekare, gdje ćemo raspravljati o povijesnom kontekstu, etničkom podrijetlu i položaju nacionalnih manjina, kako bismo dobili konkretan okvir unutar kojega će se realizirati i izdavanje publikacije „Osječki znanstvenici i umjetnici – pripadnici nacionalnih manjina“. Taj znanstveni skup održat će se u sklopu obilježavanja Dana nacionalnih manjina u Osijeku 9. svibnja – simbolično na Dan Europe koji promiče zajedništvo i mir. Manjine će dobiti dodatni vjetar u leđa za pokazivanje kulture, običaja i tradicije unutar Osijeka koji je multikulturalan, multietničan i multikonfesionalan grad. – rekao je Boris Piližota.

Podsjetimo, potkraj prošle godine Zavod HAZU-a u Osijeku s akademkinjom Vlastom Piližotom, potakao je izdavanje publikacije o pripadnicima nacionalnih manjina koji su zadužili Grad na Dravi u području znanosti i umjetnosti. U Organizacijskom odboru za izdavanje spomenute publikacije uz Akademiju i Grad, otpočetka su uključeni Državni arhiv u Osijeku i Muzej Slavonije kao imatelji građe.

-Intencija je zabilježiti značajne Osječane, pripadnike nacionalnih manjina koji su dali veliki doprinos razvoju Osijeka u području znanosti i umjetnosti. Predložili smo danas predavače i teme Znanstvenoga skupa koji će se održati 8. svibnja, uoči osječkog Dana nacionalnih manjina, odnosno Dana Europe. Naglašavan predznak znanstveni, zbog kriterija HAZU-a jer svaka publikacija podliježe recenziji i niža nas razina ne bi mogla zadovoljiti. Dionici sastanka su bez zadrške prihvatili predložene predavače i teme. – kazala je akademkinja Vlasta Piližota.

Budući da u Osijeku skladno žive 22 nacionalne manjine, odlučeno je da do 30. travnja dostave svoje prijedloge zaslužnih osoba koje će temeljem znanstvenoga vrjednovanja i jasnih kriterija biti uvrštene u publikaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku.

Skip to content