Završetak RDC-a prije roka: Voćari bi već iduće jeseni mogli skladištiti svoje proizvode

Objavljeno: 09.07.2021

Slavonski i baranjski proizvođači voća i povrća mogli bi već u jesen iduće godine skladištiti svoje proizvode u novom Regionalnom distribucijskom centru za voće i povrće u Eko-industrijskoj zoni Nemetin u Osijeku.

Naime, radovi na izgradnji RDC-a mogli bi završiti i prije ugovorenoga roka od 18 mjeseci, odnosno kolovoza 2022., najavljeno je danas prilikom obilaska gradilišta. Radove su obišli ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin

– Projekti kao Regionalni distribucijski centar za voće i povrće trebali su već davno biti na području naše županije i cijele Slavonije i Baranje, no pripremili smo ga u prošle tri godine, a u tijeku je gradnja koja će vrlo brzo biti gotova. Vrijednost radova je 101 milijun kuna, a projekt realiziramo zajedno s Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU – rekao je župan Ivan Anušić, pojasnivši kako će RDC biti zadužen i za nabavu i distribuciju namirnica za prehranu učenika osnovnih škola na području cijele županije.

– Jedina smo županija u Hrvatskoj koja ima besplatnu školsku prehranu, s tim da je cilj da sva prehrana bude s lokalnih OPG-ova i ekološki ispravna, a to ćemo učiniti upravo s ovim RDC-om. Uz osnovne škole planiramo namirnice distribuirati i za đačke domove, domove za starije i nemoćne, Klinički bolnički centar Osijek i sve druge ustanove koje se nalaze na području županije, a imaju potrebe za ovakvom uslugom – dodao je Anušić.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako, osim potrebe demografske obnove sela, jedan od najvećih izazova u hrvatskoj poljoprivredi svakako je ekonomsko udruživanje i osnaživanje malih proizvođača. – Da bi taj projekt uspio jedna od najvažnijih aktivnosti je izgradnja logističko-distribucijske infrastrukture. Zato je ovaj projekt vrijedan, a itekako je utjecao na ekonomsku aktivnost Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede kao budućeg provoditelja u okviru Nacionalnog programa za otpornost i oporavak- kazala je ministrica Vučković.

Ministrica Tramišak naglasila je kako su sredstva za izgradnju RDC-a osigurana iz fondova EU u okviru Projekta Slavonije, Baranje i Srijema te da je riječ je o jednome od strateških projekata Vlade RH, Osječko-baranjske županije, ali i svih pet slavonskih županija. – Hvale je vrijedna inicijativa župana Anušića da se upravo na ovakav način razmišlja kako pomoći malim poljoprivrednim proizvođačima, okrupniti ih i njihove proizvode kasnije plasirati na tržište, a zaokruženu priču imaju u plasmanu njihovih proizvoda i projektu opskrbe osnovnih i srednjih škola kvalitetnom hranom – poručila je Tramišak.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće sastoji od tri zasebna dijela koji se naslanjaju bočno jedan na drugi i čine jednu cjelinu, odnosno to su hladnjača s komorama, sortirnice, pakirnice i prerada te upravna zgrada. Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2.910 tona raspoređeno u ukupno 23 rashlade komore i podijeljen u dva dijela, na dio koji se odnosi na ekološku proizvodnju i dio koji se odnosi na konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je ukupno 690 tona rashladnog kapaciteta. Za konvencionalnu proizvodnju osiguran je rashladni kapacitet od 2.200 tona ukupnog kapaciteta 329 tona.

Ukupni skladišni kapacitet hladnjače s kontroliranom atmosferom (ULO i dinamička) i normalnom atmosferom iznosi 3.239 tona voća i povrća, a ukupna površina cijelog objekta je 8.182,15 m2. Ukupan broj potrebnih radnika je 54, i to 25 stalno zaposlenih i 29 sezonskih radnika.

Skip to content