Završena energetska obnova dječjih vrtića Potočnica i Latica

Objavljeno: 01.10.2020

Završeni su radovi energetske obnove dječjih vrtića Potočnica i Latica. Riječ je o investiciji u predškolsku infrastrukturu vrijednoj 4,5 milijuna kuna i 60 posto sufinanciranoj sredstvima Europske unije.

Objekti su realizacijom ovih projekata, prešli iz G i E u energetski razred C te će godišnja ušteda za toplinsku i električnu energiju iznositi od 65 do čak 72 posto. Istaknuto je to na današnjoj, završnoj konferenciji projekata, uz pojašnjenje da za DV Latica to znači godišnju uštedu na energentima od 40 tisuća kuna, dok se u DV Potočnica uštede penju i do 80 tisuća.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš izvijestila je kako je projekt obnove vrtića trajao 24 mjeseca, te obuhvatio zamjenu dijela vanjske stolarije, rasvjete i starog kotla za grijanje, izolaciju vanjskih zidova i ravnog krova, ugradnju termostatskih ventila i glava, te ugradnju sustava ventilacije zgrada, kao i sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode s mogućnošću spajanja na ISGE.

Osim ovih objekata, Grad Osijek izradio je i projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu Osnovne škole Vladimir Becić i dječjih vrtića Krijesnica, Pčelica, Nevičica i Bambi, za koje, prema riječima pročelnice za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Ljiljane Belajdžić, Grad iščekuje novi javni poziv.

Konferencija je okončana zaključkom kako je Grad Osijek do sada za energetsku obnovu prijavio deset zgrada (pet škola, tri vrtića i dvije zgrade Športskih objekata), čija je ukupna vrijednost 65 milijuna kuna. Uz to, kroz projekte prekogranične suradnje obnovio je jednu osnovnu školu, izgradio jedan dječji vrtić, te izradio projekte za obnovu još pet zgrada i jednog vrtića, ukupne vrijednosti 15,7 milijuna kuna. Time će Grad u energetsku obnovu svojih javnih ustanova za društvene djelatnosti, osobito za odgoj i obrazovanje, ukupno uložiti 81 milijuna kuna.

Energetska obnova zgrade  DV Potočnica

 Projekt Energetska obnova zgrade  DV Potočnica na adresi ulica Izidora Kršnjavog 29, Osijek, KK.04.2.1.04.0199.,  počeo je potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava 19. listopada 2018., trajanje projekta je 24 mjeseca.

Od mjera energetske obnove projektom je planirana zamjena dijela vanjske stolarije, izolacija vanjskih zidova i ravnog krova, zamjena rasvjete s novom baziranom na LED tehnologiji, ugradnja  termostatskih ventila i termostatskih glava,  ugradnja sustava ventilacije zraka.

Proračunata ušteda toplinske energije za grijanje provedbom navedenog je 73,23 % ušteda primarne energije 84,26 % te smanjenje emisije CO2 za 76,75 %.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te je Grad Osijek i krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi  2.705.904,11 kn s PDV-om, od čega su odobreni ukupni prihvatljivi troškovi u iznosu  2.695.410,36 kn, a dodijeljena su  bespovratna sredstva u iznosu 1.637.810,58 kn. Udio Grada u provedbi projekta iznosi 1.068.093,53 kn od čega je  ESIF kreditnom linijom HBOR-a osigurano 411.300,00 kn.

„Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Grada Osijeka.“

Energetska obnova zgrade  DV Latica

Projekt Energetska obnova zgrade  DV Latica na adresi Vijenac Augusta Cesarca 15, Osijek, KK.04.2.1.04.0540., počeo je potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava 17. prosinca 2018., trajanje projekta je 24 mjeseca.

Od mjera energetske obnove projektom je planirana zamjena dijela vanjske stolarije, izolacija vanjskih zidova i ravnog krova, zamjena kondenzacijskog kotla, ugradnja  termostatskih ventila i termostatskih glava,  ugradnja sustava za ventilaciju s povratom topline i mogućnošću hlađenja.

Proračunata ušteda toplinske energije za grijanje provedbom navedenog je 64,91 %, ušteda primarne energije 72,87 % te smanjenje CO2 za 71,72 %.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te je Grad Osijek i krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.793.489,38 kn s PDV-om, od čega su odobreni ukupni prihvatljivi troškovi u iznosu  1.587.101,88 kn, a dodijeljena su  bespovratna sredstva u iznosu  972.350,46 kn. Udio Grada u provedbi  projekta iznosi  821.138,89 kn, od čega je ESIF kreditnoj liniji HBOR-a osigurano 441.750,00 kn.

„Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Grada Osijeka.“

 

Skip to content