Započelo obilježavanje 5. prosinca – Dana obrane grada Osijeka

Objavljeno: 04.12.2019

Program obilježavanja Dana obrane grada Osijeka započeo je danas 4. prosinca kod Kapelice Kraljice Mira – polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve stradale u velikosrpskoj agresiji – poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje i civile.

Izaslanstva Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Hrvatske vojske, Policijske uprave osječko-baranjske i Koordinacije udruga i stradalnika iz Domovinskog rata – odala su počast svima njima koji od Domovinskog rata više nisu s nama, ali jesu u našem živom sjećanju i vječnoj zahvalnosti.

Uime Grada Osijeka, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš i predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Darko Nađ sa suradnicima – položili su vijenac i zapalili svijeću, prisjećajući se najzaslužnijih za obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, posebice osječkih branitelja i civila, žrtava brutalne agresije koja se odvijala mimo svih civilizacijskih normi ratovanja.

-Ponosni smo na taj izuzetno težak dan, pogotovo na sve hrvatske branitelje i građane koji su pomogli obrani. Osijek je ostao nepokoreni grad. Velike su žrtve, ali smo s pravom ponosni. Mislim da ni Hrvatske ne bi bilo, da Osijek nije zaustavio tu agresiju. – rekao je Darko Nađ.

Ove godine 5. prosinca se po prvi puta službeno obilježava kao Dan obrane grada Osijeka – u spomen na 5. i 6. prosinca 1991. kada je nakon okupacije Vukovara, pregrupirani velikosrpski agresor krenuo u frontalni napad na cijelu crtu obrane Grada na Dravi i okolnih mjesta. Uz mnogobrojne usmrćene civile, tada je poginulo i 29 hrvatskih branitelja, a jedan se vodi kao nestao.

Poznati isusovac i duhovnik pater Ivan Ike Mandurić koji je od ove godine postao Osječanin, izrazio je tugu, ponos i trajnu zahvalnost prema svima koji su utkali svoje živote u temelj hrvatske državnosti te ih molitvom preporučio Nebeskom Ocu.

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, naglasila je da se Grad Osijek svih 365 dana u godini s posebnim pijetetom i poštovanjem prisjeća svih onih koji su zaslužni što danas živimo u mirnom i ugodnom, slobodnom gradu.

-Gradsko vijeće Grada Osijeka prošle je godine – 5. prosinca proglasilo Danom obrane grada Osijeka. Zato smo danas došli u ovu kapelicu odati počast svim hrvatskim braniteljima i svim civilima koji su dali dragocjen doprinos obrani našega grada. – dodala je Žana Gamoš.

Skip to content