Započela rekonstrukcija državne ceste između Nemetina i Sarvaša

Objavljeno: 05.05.2021

Danas su započeli radovi na rekonstrukciji državne ceste DC 213 na potezu od raskrižja Nemetin do (budućeg) kružnog raskrižja Aljmaš. Riječ je o prvoj fazi radova vrijednoj 71,6 milijuna kuna, a cjelokupna će dionica do Erduta vrijedna 134 milijuna kuna biti završena za dvije godine.

Investitor radova su Hrvatske ceste, a kako je ocijenio predsjednik Uprave Josip Škorić, ovaj će kraj izgradnjom moderne prometnice, biciklističkih staza i ostale infrastrukture dobiti novu dimenziju u turističkom i gospodarskom smislu.

– Nadam se da kroz cestovne projekte, poput danas započetog, naši sugrađani direktno osjećaju tu bitnu kvalitetu koju zaslužuju te naš trud i želju za zajedničkim razvojem i boljitkom. Projekt rekonstrukcije 22,5 kilometra dugog zahvata od Nemetina do Erduta, ukupne vrijednosti od 134 milijuna kuna, koji uz potpunu obnovu ceste podrazumijeva i izgradnju pješačke i biciklističke staze, jedan je od primjera pozitivnog utjecaja infrastrukture na lokalno stanovništvo s predznakom poticanja ruralnog turizma – kazao je Škorić.

Dodao je kako će za vrijeme trajanja radova tranzitni promet biti preusmjeren od skretanja prema Dalju prema Borovu i Vukovaru, dok će se promet osobnih vozila i radovi odvijati paralelno. U pojedinim fazama završnih radova, promet će se izmiještati u pojedinim dionicama.

Početak radova obišao je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji je istaknuo kako mu je drago da su se za radove izborile lokalne tvrtke.

– Na početku smo još jednog velikog projekta u prometnoj infrastrukturi kojim će se dionica ceste od Nemetina do graničnog prijelaza Erdut, duga 22,5 kilometra, u potpunosti obnoviti ali i proširiti i modernizirati, a pratit će je i pješačka i biciklistička staza. Obnova je bitna i stoga što cesta vodi u svetište Aljmaš te povezuje druge naše turističke destinacije od Erduta, Aljmaša do Kopačkog rita te drugih dijelova županije koji su nam bitni za turizam i sve što razvijamo na području Osječko-baranjske županije. Projekt je naravno izuzetno važan za sigurnost svih sudionika u prometu, od vozača, biciklista i pješaka do hodočasnika – rekao je župan Anušić.

Zadovoljstvo još jednom investicijom koja se tiče poboljšanja prometne infrastrukture oko Osijeka izrazio je i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je nazočio prezentaciji ukupnih investicija Hrvatskih cesta na području Osječko-baranjske županije, a koja je upriličena u regionalnom sjedištu HC-a u Osijeku.

– Došao sam zahvaliti mojim prijateljima, gospodinu Škoriću i gospodinu Anušiću, na onome što rade za grad Osijek. Grad Osijek danas je stavio ”točku na i” u infrastrukturi. To znači da Osijek ima autubusnu, automobilsku i biciklističku vezu sa svim svojim sugrađanima. Ovo je veliki iznos, a Grad ne daje ni kunu. To pokazuje da smo uvijek izvrsno surađivali sa županijom i s državom. Zato zahvaljujem i Plenkoviću, i Anušiću, i Škoriću, i Radiću i svima koji su sudjelovali u tome da se taj krug između centra i periferije završi – zaključio je gradonačelnik Vrkić.

Skip to content