Žana Gamoš: Gradske ustanove u kulturi respektabilan su partner u kriznim vremenima

Objavljeno: 01.04.2020

Ugledni znanstvenici i Nacionalni stožer civilne zaštite upozoravaju na kritičnu fazu borbe protiv širenja koronavirusa u tjednima ispred nas. Apeliraju na odgovornost svakog pojedinca, da se ne izlazi bez potrebe i unatoč lijepom vremenu, ostane doma. Prilika je to da u izolaciji konzumiramo one sadržaje iz domene kulture za koje do sada nismo imali vremena. Prilika je i da pobliže upoznamo Facebook stranicu Grada naziva K@Os – Kultura u Osijeku koja svakodnevno objavljuje domaće i svjetske online sadržaje kulturnog karaktera, omogućavajući da na jednom mjestu svatko pronađe nešto za sebe; ostane u sigurnosti svoga doma, odmakne fokus od koronavirusa i usmjeri svoje misli na druge sadržaje.

Primarni je cilj i zadatak ove Facebook stranice objediniti informacije o kulturnim aktivnostima grada Osijeka te posjetiteljima stranice olakšati uvid u kulturnu ponudu i aktualna kulturna događanja – istaknula je Danijela Klobučar, voditeljica Odsjeka za kulturu. S obzirom na novonastalu situaciju djelovanje Stranice i dalje je usmjereno na objedinjavanje sadržaja koje ustanove u kulturi grada Osijeka pružaju u suradnji s lokalnim televizijskim i radijskim postajama ili putem vlastitih mrežnih kanala.

Drugi je zadatak Stranice upućivanje pratitelja na sadržaje nacionalnog ili svjetskog karaktera koji pokrivaju područja umjetnosti i kulture. U pravilu Stranica koju u ovom trenutku prati oko 4.200 pratitelja objedinjuje sadržaje na mreži do kojih se može doći bez naknade – dodaje zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Ističe kako su se gradske ustanove u kulturi i ovoga puta pokazale kao respektabilan partner, vrlo brzo su se prilagodile situaciji i nesebično dijele svoje arhivske materijale, snimke novih i starijih predstava, virtualne šetnje po izložbama, online priče i brojne druge sadržaje, kako bi sugrađanke i sugrađani i dalje uživali u kulturnoj ponudi, ali i pomogli u onome što je u ovom trenutku najvažnije. Ustupajući i stvarajući digitalne sadržaje, ispunjavaju vrijeme građanima u njihovim domovima i na taj način olakšavaju posao svim onim službama koje u ovom trenutku rade iznimno težak i odgovoran posao kako bi zdravlje građana ostalo što više netaknuto.

Prošlog smo vikenda imali priliku uživati u predstavi “Nije me strah” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku ponudilo je predstavu “Šokica”, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek pokrenula je projekt pod nazivom “Vrijeme je za online priču”, svoj doprinos daju osječki muzeji, arhiv, galerije i kinematografi Osijek. Sa svojim online projektima uključio se i Kulturni centar, a sve bi bilo teže da se nisu uključile i Osječka i Slavonska televizija i radio postaje.

Kultura se unatoč trenutnoj situaciji i po preporukama psihologa i psihijatara mora živjeti, pratiti i uvažavati. Stoga mogu uputiti samo pohvale svim kulturnjacima i našim ustanovama koje omogućuju da se navedeno i postigne. Koristim priliku pozvati sve čitatelje da se još ozbiljnije pridržavaju donesenih mjera Nacionalnog, Gradskog i Županijskog stožera; pratite sadržaje iz kulture, informirajte se na našoj Facebook stranici “K@Os – Kultura u Osijeku”. Ovo je prilika da pokažemo kako smo odgovorni pojedinci i homogeno društvo. Želim posebno pohvaliti djelatnike KBC Osijek, epidemiološku struku i svo medicinsko osoblje koji rade sjajan posao i adekvatnim reakcijama uspješno vode zdravstveni sustav. Hvala i vojsci, policiji, Civilnoj zaštiti, Crvenom križu i svima onima koji nas redovito opskrbljuju s namirnicama, hvala trgovkinjama i trgovcima, prijevoznicima, radnicama i radnicima u proizvodnji – zaključuje Gamoš!

Skip to content