Zamjenik gradonačelnika Vulin: Gradu Osijeku najvažniji je razvoj gospodarstva, zato smo ukinuli plaćanje komunalnog doprinosa za sve gospodarsko-poslovne objekte

Objavljeno: 03.02.2023

Za Grad Osijek najvažniji je razvoj gospodarstva i zato smo ukinuli plaćanje komunalnog doprinosa za sve gospodarsko-poslovne objekte od 1. siječnja prošle godine – poručio je u petak zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin na 1. forumu u sklopu projekta „Poboljšano strateško planiranje na regionalnoj i lokalnoj razini u Hrvatskoj“.

– Za sve što radimo potrebne su strategije. Nažalost često se događalo da su one samo „mrtvo slovo na papiru“, stoga je bilo potrebno strategije razvoja ujednačiti i izraditi tako da ih se može pridržavati u postizanju željenih ciljeva – dodao je Vulin te najavio kako će uskoro biti poznati detalji velikih ulaganja na području Osijeka, a koja su posljedica strateškog planiranja i ukidanja komunalnog doprinosa, čime je Osijek postao značajno konkurentan.

Forum je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u suradnji s Organizacijom za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), a otvorio ga je ministar Šime Erlić, koji je istaknuo kako se Osijek i OBŽ inače koriste kao primjeri u korištenju sredstava EU, koji imaju viziju i znanja iskoristiti sve prilike koje su nudili EU fondovi.

– Vidjeli smo i podatke za Grad Osijek koji je prvi po povlačenju sredstava u 2021. godini. To ne dolazi samo od sebe, za to je potrebno imati viziju, znanje i planove koji se onda mogu realizirati na terenu – dodao je ministar naglasivši kako Županijski plan razvoja OBŽ može poslužiti kao primjer u smislu sustava strateškog planiranja te kao kvalitetno izrađen dokument s metodologijom koja poštuje sva pravila.

Zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić ustvrdio je kako proračuni nisu dovoljno veliki za realizaciju svih bitnih projekata, zbog čega je potrebno koristiti sve ove mehanizme.

– Na primjer, mudro smo koristili mehanizam Kraljevine Norveške u komu smo prijavili Regionalni znanstveni centar čija je vrijednost tri milijuna eura i sada je u realizaciji, kao i brojne druge projekte koje koristimo iz svih strateških dokumenata i mehanizama koji su na raspolaganju. Za razdoblje do 2027. godine Osječko-baranjska županija je u suradnji sa Županijskom razvojnom agencijom donijela strateški plan razvoja ovoga područja i uvjeren sam da će realizirati projekte koji su navedeni u tom strateškom dokumentu – zaključio je zamjenik župana Miletić.

Nakon konferencije, u prostorijama Osječko-baranjske županije, održan je radni sastanak na kojem su sudjelovali zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin,  župan Ivan Anušić, zamjenik župana Josip Miletić i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić sa suradnicima.

Skip to content