Zajedničko nasljeđe podunavskih gradova okrunjeno novom turističkom rutom

Objavljeno: 24.09.2019

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Hotelu Osijek, predstavljen je projekt REDISCOVER u okviru kojega se povezuje židovska kulturna baština gradova podunavske regije, ujedno i partnera u ovome projektu: Segedina, Subotice, Temišvara, Regensburga, Galatija, Banja Luke, Murske Sobote, Kotora i Osijeka.

Konferenciju održanu u sklopu 3. partnerskog sastanka otvorila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš pozdravivši okupljene uime Grada Osijeka i gradonačelnika Ivana Vrkića te izrazivši zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu koji će ponovo otkriti potencijal židovske kulturne baštine, a potom i razviti suvremena turistička rješenja.

Osijek doista ima bogatu povijest; bogatu materijalnu i nematerijalnu baštinu koju su nam ostavili naši Osječani i Osječanke židovskog porijekla: obrtnici, industrijalci, trgovci, bankari i ostali, od kojih uvijek rado ističem kulturnjake koji su ostavili veliki pečat u našem gradu i pronijeli njegovo ime: Branko Lustig, Oscar Nemon, Ivan Rein, Lav Mirski, Vilma Vukelić i drugi. S nestrpljenjem iščekujem finale ovoga projekta kada ćemo novom turističkom rutom okruniti ovu ponovno otkrivenu priču – kazala je Gamoš te istaknula odličnu dosadašnju suradnju Grada Osijeka i Židovske općine Osijek.

Stručna predavanja o židovskoj kulturnoj baštini partnerskih gradova i njezinom turističkom potencijalu – uključujući možebitne poveznice s postojećim nacionalnim i europskim tematskim rutama te s turističkim informativnim i prodajnim mrežama – održali su Grgur Marko Ivanković, povjesničar umjetnosti i viši kustos u Muzeju Slavonije te Jesenka Ricl, stručnjakinja iz područja kulturnog turizma.

Iznova otkrivenim elementima prosperitetne židovske kulturne baštine (glazba i književnost, religija i festivali, tradicije i životni stil, kuhinja i domaći recepti, povijest i doprinos razvoju lokalne zajednice, usmena predaja, zbirke fotografija, ostavština poznatih židovskih ličnosti) moguće je stvoriti novu vrijednost u društvenoj koheziji, turističkom potencijalu i kulturnom bogatstvu, i to kroz organizaciju kreativnih atrakcija u kombinaciji s vidljivim nasljeđem – sinagogama, grobljima, spomenicima, spomen-mjestima i zgradama.

Projekt punoga naziva „Rediscover, Expose and Exploit the Concealed Jewish Heritage of the Danube Region“ / „Ponovno otkriti, izložiti i iskoristiti skrivenu židovsku baštinu Podunavlja“- započet 2018. u okviru Transnacionalnog programa Europske unije Interreg V-B Dunav 2014.-2020. – vrijedan je gotovo 2 milijuna eura, od čega EU sufinanciranje iznosi nešto više od 1,5 milijuna, i trajat će 3 godine.

Skip to content