Zajednica Mađara u Osijeku obilježila 63. obljetnicu Mađarske revolucije

Objavljeno: 23.10.2019

U znak sjećanja na Mađarsku revoluciju iz 1956. godine, na trgu Ante Starčevića danas je podignuta mađarska zastava s rupom u sredini koja je simbol ustanka protiv komunizma i sovjetske vlasti. Brojni uglednici pridružili su se svečanosti obilježavanja na središnjem osječkom trgu, a posebne su čestitke Demokratskoj zajednici Mađara u Osijeku uputili saborski zastupnik Robert Jankovics; Béla Gárdos, obnašatelj dužnosti generalnog konzula Mađarske u Osijeku; uime Grada Osijeka predsjednik Gradskoga vijeća Željko Požega te Dragan Vulin, predsjednik Županijske skupštine.

Požega je tom prigodom istaknuo veliko prijateljstvo između Mađara i Hrvata te naglasio kako će Grad Osijek nastaviti činiti sve da mađarska nacionalna manjina u Osijeku može njegovati svoju kulturu, običaje i tradiciju.

U sklopu programa obilježavanja Mađarske revolucije održana je i svečanost na Katedri za Mađarski jezik i književnost osječkog Filozofskog fakulteta, a tijekom poslijepodneva, uz nastup mještovitoga zbora Népkör, položeni su vijenci kod spomen ploče na pročelju vile Hermann, odnosno dvorca Mačkamama, u kojoj su mnogi izbjegli Mađari 1956. godine našli utočište.

 

Skip to content