Zadnji sastanak užeg sastava Lokalne skupine dionika projekta REDISCOVER

Objavljeno: 31.05.2021

U Muzeju Slavonije, Odjelu knjižnice, 31. svibnja 2021.u 10,30 sati održao se zadnji sastanak užeg sastava Lokalne skupine dionika projekta REDISCOVER, među kojima su bili i predstavnici Židovske općine Osijek, predsjednik Damir Lajoš i Nives Beissmann, voditeljica Nedjeljne škole i Plesne skupine “Ha Chaverim Shel Israel”. Djelatnice Muzeja, Lana Bartolović, magistra knjižničarstva i dr. sc. Marina Vinaj, prezentirale su rezultate stručnog istraživanja i obrade knjiga pronađenih u prostorima i spremištima Židovske općine Osijek. Obrada otkrivene knjižne građe započela je početkom ožujka 2021. godine. Tijekom tri mjeseca obrađeno je više od 900 jedinica građe u više od 600 bibliografskih zapisa.
Opis građe obuhvatio je sljedeće elemente: autora, naslov, izdanje, mjesto izdanja, izdavača, tiskara, godinu izdanja, materijalni opis, broj primjeraka, nakladničku cjelinu, napomene te fotografiju naslovnice.
Opisom građe obuhvaćeni su elementi koji pružaju obilje podataka i za nastavak istraživanja imatelja/vlasnika samih publikacija, što je i cilj samoga Projekta.
U nastavku rada, kolegica Bartolović će obraditi i ostale publikacije iz prostora Židovske općine, od kojih je značajan broj pripadao Karlu Weissmanu i njegovoj kćeri Ruth.
Obradom kompletnog knjižnoga fonda, temeljem postavljenih elemenata opisa, dobiveni su i dobit će se vrijedni podaci o vlasnicima – nekadašnjim članovima Židovske općine Osijek, od kojih je većina, nažalost, tragično stradala.
Daljnjim istraživanjem dobit će se nove spoznaje o nestalim obiteljima i pokušati istražiti gdje su danas.
Tragovi zabilježeni na knjigama vlasnika postaju nam putokazi u istraživanju osječke prošlosti. Prošlosti koju svakako valja i dalje istraživati.

                                         

Skip to content