Za edukaciju i zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osigurano 1,1 milijun kuna

Objavljeno: 21.10.2021

U prostorijama gradske uprave zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, predsjednik Udruge EU Centar Domagoj Vidaković i pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić predstavili su projekt „Zelena zanimanja i komunikacija za bolju budućnost – garancija bolje budućnosti u Slavoniji“.

Nositelj projekta koji je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 1.112.365,01 je Udruga EU Centar iz Osijeka, a partneri su Grad Osijek i učilište Algebra.
Uvodno je projekt najavio predsjednik Udruge EU Centar Domagoj Vidaković.

„Projekt je prijavljen 2018. godine, prvotno za montere solara, no u međuvremenu zbog COVID-a, program je promijenjen i edukacija će se provoditi za programski jezik Python“, rekao je Vidaković.

Prema riječima Domagoja Vidakovića, ovdje će polaznici, najviše dugotrajno nezaposleni, od 18 do 29 godina, minimalno 6 mjeseci bez posla, biti primarna skupina. Oni će proći 250 sati edukacije programiranja Pythona odnosno programskog jezika za izradu internet aplikacija gdje će glavni programski zadaci biti vezani uz obnovljive izvore energije. U tu svrhu će se kupit meteorološka stanica koja će biti instalirana na Algebrinom kampusu. U tijeku je prijava budućih polaznika i trajat će narednih tjedan dana. Između 25 i 30 polaznika u dvije grupe prolazit će edukaciju koja će biti online organizirana, a trajat će od sredine studenog ove godine do sredine svibnja 2022. godine. Svi polaznici će dobiti računalo na korištenje. Uz to će se organizirati i komunikacijski treninzi.

Vulin je naglasio važnost ovog projekta.

„Ovaj projekt utječe na tržište rada u Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i Slavoniji i Baranji. Ugrožene i marginalizirane skupine društva dobiti će priliku obrazovati se za ona zanimanja koja su najtraženija na tržištu rada. Pored programiranja, polaznici će naučiti i komunicirati na način da budu spremniji ući na tržište rada. Ovime ćemo pomoći i poslodavcima i polaznicima ovog programa da lakše dođu do posla“, rekao je Vulin.

Pročelnik Kristić je naglasio da su ciljane skupine pored dugotrajno nezaposlenih i osobe s invaliditetom, nacionalne manjine, liječeni ovisnici te djeca iz sustava socijalne skrbi.

Pročelnik Kristić je pozvao zainteresirane da se prijave putem službene stranice projekta https://zelenazanimanja.eu-centar.org/.

Skip to content