Za Dan žena u kinu Urania besplatna projekcija dokumentarnog filma o Dori Pejačević

Objavljeno: 03.03.2023

Grad Osijek, Kinematografi Osijek i TZ grada Osijeka za Dan žena građankama i građanima poklanjaju dokumentarac o životu Dore Pejačević, jedne od najpoznatijih hrvatskih skladateljica.

Osječka premijera dokumentarnog filma „Dora – Bijeg u glazbu“ Kyre Steckeweh i Tima van Beverena održat će se u srijedu, 8. ožujka s početkom u 19:15 sati u kinu Urania. Ulazak je besplatan.

Film kroz povijesne i glazbene elemente te elemente filma ceste i odrastanja, prikazuje život ove talentirane hrvatske umjetnice. Film je to o ženskoj emancipaciji na početku 20. stoljeća kroz priču o životu jedne od najpoznatijih hrvatskih skladateljica Dori Pejačević (1885.-1923.), čija su djela još za njezina života izvođena u Dresdenu, Budimpešti, Beču i drugim europskim glazbenim centrima.

„Dora – Bijeg u glazbu“ donosi i stavke i ulomke glazbenih djela Dore Pejačević, koja ni danas, 100 godina nakon skladateljičine smrti, nisu izgubila čar i živost, u emotivnoj interpretaciji pijanistice Kyre Steckeweh, violinista Andreja Bielowa i Gewandhaus orkestra iz Leipziga pod ravnanjem dirigenta Andrisa Nelsonsa.

Skip to content