Vulin na ICT forumu: Plan je dovesti Osijek na 1. mjesto u digitalizaciji

Objavljeno: 18.06.2021

,,Digitalna ekonomija” naziv je 4. ICT Foruma koji se održao u petak na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije. Na forumu je sudjelovalo 20-ak stručnjaka iz područja digitalnih tehnologija koji su kroz tri panela raspravljali o utjecaju tehnologija na društvo u cjelini ali i o drugim aktualnim temama.

Prema riječima dr. sc. Anđelka Milardovića, organizatora ovoga foruma, riječ je o temi „koja obilježava naš svakodnevni život’’ jer su svi sadržaji, pogotovo u doba pandemije, prebačeni u digitalni koncept, a pandemija je ubrzala proces digitalne transformacije svijeta i digitalne ekonomije.

– Tijekom ove pandemije prisilno je došlo do ubrzane digitalizacije svakodnevnog života i sve su se ljudske aktivnosti prebacile u kibernetički prostor. Da nije bilo moderne tehnologije za vrijeme pandemije sve bi stalo i to je njezina dobra strana. Ona ipak ima i lošu stranu jer se događa dehumanizacija, otuđenje i raspad klasičnoga društva. Tehnologija će se i dalje razvijati jer svijet ide dalje, no treba voditi računa o humanističkoj strani i ravnoteži ekonomije, tehnologije, humanizma i prirode – istaknuo je Milardović.

Slična razmišljanja iznijeli su i prof.dr.sc. Josip Mesarić, prodekan za znanost na Ekonomskom fakultetu u Osijeku te Aco Momčilović, vlasnik tvrtke Future HR i jedan od suorganizatora Foruma.

U ime Grada Osijeka na Forumu je sudjelovao i dr. sc. Dragan Vulin, zamjenik osječkog gradonačelnika, koji je u pogledu digitalizacije istaknuo kako je novoj gradskoj upravi tijekom četverogodišnjeg mandata u planu dovesti Osijek na prvo mjesto u Hrvatskoj.

– Našim sugrađanima, poduzetnicima i obrtnicima moramo što više usluga učiniti dostupnima online kako bismo im olakšali ali i ostvarili uštede. S obzirom na to da sam i sam djelatnik osječkog FERIT-a, nekako sam preuzeo najveću odgovornost iz tog dijela i učinit ćemo sve da to i postignemo. Zasigurno će tomu doprinijeti i ovakvi forumi – kazao je Vulin.

Inače, zemlja partner ovogodišnjeg foruma je Indija, a njihov je veleposlanik Raj Kumar Srivastava održao predavanje na temu digitalne transformacije indijskog društva u 21. stoljeću.

Skip to content