Vremeplov Zemlje bez granica odveo Osijek u svijet dječje mašte

Objavljeno: 31.08.2019

Vitezovi, plemkinje s mačevima, klaunovi, pantomimičari, likovi iz Star Wars-a, svi su se oni odlučili vremeplovom teleportirati u 2019. godinu na ovogodišnju Zemlju bez granica kako bi najmlađima prenijeli brojne mudrosti, drevna znanja i vještine koje samo oni najhrabriji od njih mogu dobiti.
Festival dječjeg smijeha, igre i zabave ponovno je odveo Osijek u svijet dječje mašte koja ne poznaje granice.
Najmlađe kao i njihove roditelje, ali i brojne volontere Zemlje bez granica koji u raznim kostimima uveseljavaju djecu obišao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota, zamjenik župana Goran Ivanović i direktor Ureda turističke zajednice grada Osijeka Saša Uranjek u nadi kako će dio čarolije ponijeti sa sobom.

-Kroz 15 godina rada možemo slobodno reći da u radu s djecom, mladima i s djecom s posebnim potrebama, ova manifestacija je postala zaštitni znak Osijeka, ali i šire regije. S obzirom na to da se radi o jednom kulturnom događaju koji potiče stvaralaštvo i kreativnost kod djece i mladih, aktivno uključuje djecu s posebnim potrebama, povezuje obitelji i različite generacije može se zaključiti kako je riječ o događaju koji promiče međunarodnu interkulturalnu suradnju – izjavio je Piližota.

Za uspjeh ovog slavlja dječje zabave bitno je kvalitetno umrežavanje različitih institucija i udruga kako na lokalnoj razini tako i puno šire. Ono što je za grad bitno je da promiče kreativni i obiteljski turizam.

-Ova tema je putovanje kroz vrijeme, uključile su se škole, vrtići i brojne organizacije grada Osijeka. Lijepo je što su nam došle škole iz drugih gradova, kao što je Beli Manastir, Kneževi Vinogradi, Vukovar – rekla je Suzana Vargović, predsjednica Udruge za rad s mladima Breza i voditeljica ovogodišnje manifestacije Vremeplov.

-Htjeli smo napraviti nešto za djecu u Osijeku jer je postojao samo Šibenski festival. Želimo postati turistički festival zbog kojega će doći mnogi roditelji iz cijele Hrvatske jer mislim da imamo što pokazati kao Osječani, ali i Slavonci – naglasila je Vargović i zaključila kako granice možda postoje u svijetu odraslih, ali ne i kod djece.

Grad Osijek je stoga prepoznao važnost i potencijal ovog projekta pa su tako osigurana sredstva za ovu godinu od strane ZABA-e u iznosu od 80.000,00 kuna naglasio je Piližota.

Zamjenik župana, Ivanović istaknuo je kako ga je Zemlja bez granica prilikom njegova prvog posjeta odmah oduševila jer predstavlja odmak od manifestacija koje su uglavnom za srednju generaciju dok je cilj ove animirati djecu.

Veliki obiteljski dnevni boravak na otvorenome svakako je ugodni način animacije mlađih prije početka nove školske godine. Pohvale još jednom idu udruzi Breza na odličnoj organizaciji, kreativnosti, ali i potencijalu kojega iz godine u godinu nastavljaju pokazivati.

Skip to content