„Voda za sve“ – međunarodna konferencija kojom se naglašava važnost očuvanja vode

Objavljeno: 19.05.2022

Na Fakultetu Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održava se 9. međunarodna konferencija “Voda za sve”. Ovogodišnja glava tema ovog znanstvenog simpozija su podzemne vode. Osim toga, govoriti će se o važnosti vode, njenoj ulozi za stanovništvo i poljoprivredu, hrvatskom vodnom gospodarstvu, te zbrinjavanju i pročišćavanju voda. U uvodnom dijelu nazočnima su se obratili, između ostalih, predstavnici Grada Osijeka i Osječko baranjske županije, zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin i Ivan Anušić.
Vulin je govorio o projektima kojima gradska uprava radi na kvaliteti i očuvanju vode.
– Na ovaj način se još jednom, ne samo u stručnoj zajednici nego u široj javnosti razvija važnost vode kao najvažnijeg resursa 21. stoljeća. Grad Osijek odnosno naša poduzeća, prvenstveno Vodovod Osijek, ulažu značajna sredstva najvećim dijelom iz EU fondova, upravo kako bismo vodu učinili kvalitetnijom. Prije godinu dana završen je sustav za dvostupanjsku filtraciju u što je uloženo 70-tak milijuna kuna čime je značajno smanjena razina arsena u pitkoj vodi. Također, imamo još jedan veliki projekt vrijednosti 228 milijuna kuna, a to je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji je u izgradnji, a kada bude završen, početkom 2024. godine, bit će najsuvremeniji sustav takve vrste u Republici Hrvatskoj, rekao je Vulin.
O važnosti vode kao resursa i njezinog očuvanja govorio je i župan Ivan Anušić.
– Prema kapacitetima, potencijalima, rezervama i uopće stanju voda možemo biti zadovoljni ukupnim stanjem voda na području Osječko-baranjske županije. Dvije velike rijeke, Dunav i Dravu, te niz manjih rijeka, akumulacija i jezera koje ima Županija su dostatne za funkcioniranje poljoprivrede i životne potrebe građana. Međutim, kada govorimo o zaštiti voda tu možemo i moramo napraviti puno više. Pokrivenost kanalizacijskom mrežom je vrlo dobra, što je važno i za zaštitu voda, no imamo industrijska i druga zagađenja koja su svakodnevna, između ostalih i kod korištenja pesticida, herbicida i drugih sredstava u poljoprivredi, na što moramo paziti jer utječe na kvalitetu naše vode, rekao je Anušić te dodao da je voda naša budućnost, no već sada moramo raditi na očuvanju vode i ne smijemo se ponašati kao da je voda ovdje prisutna sama po sebi.
Inače, iako je Hrvatska po zalihama vode za piće na četvrtom, a po kvaliteti na prvom mjestu u Europi, treba pažljivo gospodariti vodnim bogatstvom, poruka je ovogodišnjeg simpozija. Na dvodnevnom skupu sudjeluje dvjestotinjak stručnjaka koji će održati četrdesetak referata i predavanja.

Skip to content