Vlada osigurala 160,5 milijuna kuna za terminal rasutih tereta u riječnoj Luci Osijek

Objavljeno: 11.11.2022

Vlada je trima odlukama osigurala državno sufinanciranje od 160.5 milijuna kuna za gradnju terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek. Vladinim odlukama dana je suglasnost Lučkoj upravi Osijek za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2023., 2024. i 2025. godini u ukupnom iznosu od 160.5 milijuna kuna.

Vladinu odluku pozdravili su osječki gradonačelnik Ivan Radić i osječko-baranjski župan Ivan Anušić koji godinama ukazuju na potrebu ulaganja u Luku Osijek.

– Nastavku pozitivnih trendova u gospodarstvu zasigurno će doprinijeti i realizacija ovog iznimno važnog projekta za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju. Kapitalna ulaganja stvaraju preduvjete za snažniji gospodarski razvoj istoka Hrvatske, a upravo u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture provodimo niz prometnih i infrastrukturnih projekata na području Osječko-baranjske županije kao što su projekti Grada Osijeka te ulaganja u željezničku infrastrukturu, dovršetak Koridora Vc, obilaznice oko Petrijevaca i Belog Manastira te ulaganja u Zračnu luku Osijek koja su dogovorena na prvom operativnom sastanku s ministrom Butkovićem u ljeto 2017. godine, kao i izgradnja terminala Luke Osijek. Drago mi je da odlukom Vlade krećemo u finalnu realizaciju izgradnje terminala – rekao je župan Anušić.

– Za ovaj važan projekt zalagao sam se i u Hrvatskom saboru te ukazivao na potrebe ulaganja u Luku Osijek. Da je ona od gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku, potvrdila je danas Vlada svojom odlukom o sufinanciranju gradnje terminala za pretovar rasutih tereta s više od 160 milijuna kuna. To će dodatno osnažiti osječku Luku koja je druga najveća luka po količini prekrcanog tereta u Hrvatskoj te je dio međunarodnih prometnih koridora. S ovim projektom mogu s ponosom reći da su u Osijeku pokrivena ulaganja u zračni, kopneni, ali i riječni promet. Podsjećam da uskoro kreće obnova putničkog terminala u Zračnoj luci Osijek, modernizira se tramvajska infrastruktura, obnavlja glavana zgrada Željezničkog kolodvora, a pred završetkom je i dionice Koridora 5C od Osijeka do Belog Manastira. Sve će to pridonijeti još boljoj prometnoj povezanosti Osijeka čiji će se učinci, uvjeren sam odraziti i na gospodarstvo – izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Novi terminal za pretovar rasutih tereta bit će smješten na desnoj obali Drave na istočnom dijelu lučkog područja Luke Osijek. Projekt obuhvaća dva nova veza u dužini od 240 metara, instalaciju objekata za pretovar, ukrcaj i iskrcaj te transport roba, pristupnu cestu dužine 300 metara, željezničke kolosijeke u dužini 610 metara, kranske staze i ceste u dužini 285 metara, trafostanicu te izgradnju potrebne komunalne infrastrukture.

Izgradnjom terminala smanjit će se prometna zagušenja u središtu Osijeka , kao i negativni utjecaj na okoliš te buka, a povećat će se i sigurnost brodova u luci.

Skip to content