Više od 100 osoba s invaliditetom sudjelovalo je u projektu Inklutour

Objavljeno: 08.11.2023

U Staroj pekari u Tvrđi u utorak je održana završna konferencija projekta ‘‘Inklutour‘‘ koji je posljednjih 20 mjeseci provodilo Pučko otvoreno učilište uz projektne partnere Ugostiteljsko-turističku školu Osijek, Inkluzivnu kuću Zvono iz Belišća i turističku agenciju Ora-tours iz Osijeka.

Projekt se provodio na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije s ciljem povećanja zapošljivosti i integracije osoba s invaliditetom u ugostiteljski i turistički sektor.

Uz savjetnika Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Marija Bureka, ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Marina Seleša, te voditeljicu projekta Bogdanku Ćudić Vilić,  završnoj konferenciji projekta nazočila je i zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković koja je istaknula da je projekt okrenut prema svim osjetljivim i ranjivim skupinama građana, posebice osobama s invaliditetom, koji, kao i svi drugi građani, trebaju biti otvoreni k tržištu rada, što je ovaj projekt i omogućio.

Kroz projekt su osmišljena, razvijena i provedena dva programa obrazovanja za osobe s invaliditetom koje su uspješno završile 43 nezaposlene osobe s invaliditetom. Tijekom trajanja projekta Inklutour, omogućena je i psihosocijalna podrška osobama s invaliditetom, na grupnoj i individualnoj razini, kroz koju je prošlo 130 osoba s invaliditetom, a također je omogućeno i profesionalno usmjeravanje na kojoj je sudjelovalo ukupno 54 osobe s invaliditetom.

–  To je čak 20 osoba više nego što je prvotno bilo zamišljeno projektom, a ujedno i odlična povratna informacija iz naše zajednice, odnosno od osoba koje su u potrebi i koje su socijalno ugrožene, a koje su prepoznale ovaj projekt kao mjesto gdje se mogu osnažiti te povećati vlastite kapacitete, što će im pomoći pri kasnijem zaposlenju – rekao je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Osijek Marin Seleš.

Ovim projektom se kontinuirano radilo na osvješćivanju i senzibiliziranju javnosti po pitanju inkluzije osoba s invaliditetom, ponajviše kroz obrazovanje i stručno usavršavanje s ciljem stvaranja bolje zajednice i pristupačnijeg okruženja.

Projekt Inklutour financiran je iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda i to u ukupnom iznosu od 2.316.445,32 HRK, temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva II.” u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”.

 

 

Skip to content