Vijenci u sjećanje na Mađarsku revoluciju

Objavljeno: 18.03.2024

Polaganjem vijenca kod spomen-ploče Mihályu Antalu na pročelju sjedišta Népkőra u Petefijevoj ulici, u subotu 16. ožujka obilježena je 176. obljetnica izbijanja Mađarske revolucije i borbe za slobodu 1848. – 49. godine.

Vijence su uz Generalni konzulat Mađarske u Osijeku, MKD Népkőr i druga izaslanstva mađarske zajednice položili i predsjednik osječkog Gradskog vijeća Tihomir Florijančić te zamjenik župana Radomir Čvarković.

Podsjetimo, kada je val europskih nacionalnih pokreta tijekom Proljeća naroda zahvatio i Mađarsku, kod Mađara se probudila svijest o nacionalnoj, političkoj i gospodarskoj samostalnosti. 15. ožujka 1848. godine u Pešti i Budimu održani su masovni prosvjedi tijekom kojih su mađarski reformisti objavili 12 točaka sa zahtjevima o slobodi tiska, imenovanju nezavisne mađarske vlade te ukidanju kmetstva. Pod vodstvom Lajosa Kossutha i Lajosa Batthyanyja, u Mađarskoj je osnovana Republika što je dovelo do izbijanja rata između neovisne mađarske Vlade i Habsburgovaca. U borbi protiv Mađara, Austrijancima su se pridružili i drugi narodi koji nisu prihvaćali mađarske ideje o samostalnosti. Unatoč pobjedama u mnogim bitkama, mađarski su revolucionari 13. kolovoza izgubili rat u okolici mjesta Világos, kada je austrijski car Franjo Josip zatražio pomoć ruskoga cara Nikole I. Trinaestorica su vođa mađarske vojske nedugo nakon toga pogubljena kod mjesta Arad, dok su brojni revolucionari s Lajosom Kossuthom završili u izbjeglištvu.

Skip to content