Velika akcija čišćenja Od izvora do mora počela na osječkoj Promenadi

Objavljeno: 06.06.2022

Na Svjetski dan okoliša akcijom čišćenja Promenade u Osijeku započelo je ovogodišnje izdanje ekološkog projekta Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg lista Od izvora do mora koji promiče zaštitu vodnog bogatstva Hrvatske te potiče na primjereno odlaganje otpada.

Uz osječkog gradonačelnika Ivana Radića akciju su svojim dolaskom podržali i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, te zamjenik župana Osječko – baranjske županije Mato Lukić.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić zahvalio je inicijatorima i volonterima te naglasio: „Izuzetno mi je drago što velika akcija čišćenja Od izvora do mora počinje upravo u Osijeku koji je prošle godine proglašen hrvatskim Eko City-jem. Do te vrijedne titule nismo došli slučajno. Na njoj sam, prije svega, zahvalan sugrađanima koji marljivo prikupljaju i odvajaju otpad. Grad Osijek je prvi od velikih gradova koji je prešao 50% u odvojenom prikupljanju otpada (trenutačno smo na 51,9 %). Imamo čak 4 reciklažna dovrišta čime smo među prvima u Hrvatskoj ispunili i tu zakonsku obvezu. Osijek ima i svoju kompostanu, gradimo najsuvremeniji pročistač otpadnih voda. Osijek je doista zeleni grad. Možemo se pohvaliti da imamo više parkova, nego trgova. A Promenada, na kojoj smo se danas okupili, jedinstvena je i najduža šetnica uz rijeku u Hrvatskoj. Svjesni smo koliko je edukacija građana važna, zato smo se rado i odazvali ovoj akciji.“

„Ovakve ekološke akcije i nužnost jačanja svijesti o zaštiti okoliša i očuvanju naše prirode moramo svi podržavati na svim razinama, te vlastitim primjerom slati jasne poruke našim sugrađanima o važnosti odnosa prema prirodi i okolišu. Svjesni smo velikih klimatskih promjena, svjesni smo djelovanja čovjeka na prirodu i okoliš, o nužnosti promjena koje moramo napraviti u svom ponašanju. Zelene politike trendovi su koje slijedimo i na razini Europske Unije i u Republici Hrvatskoj“- istaknula je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Zamjenik župana Osječko – baranjske županije Mato Lukić, istaknuo je: „Osječko-baranjska županija prepoznaje i pozdravlja ovakve akcije jer osim što ćemo očistiti dio obale Drave u centru grada, važnija je poruka koju šaljemo svojim djelima. Briga za okoliš je briga za budućnost. Naša je županija i nagrađena Godišnjom nagradom za zelenu gradnju i održivi razvoj u kategoriji Institucija godine zbog 54 energetske obnove javnih zgrada.“
Čišćenju osječke Promenade, jedne od najdražih šetnica mnogih stanovnika i posjetitelja Osijeka, pridružilo se stotinu volontera u organizaciji Izviđačkog kluba Javor. Prilikom čišćenja volonteri su prikupili više od 110 kilograma otpada, koji je nakon akcije zbrinut na odgovarajući način.

Istoga dana u sklopu projekta Od izvora do mora, u organizaciji lokalnih i izviđačkih udruga, održano je i šest manjih ekoloških akcija čišćenja diljem Hrvatske – u Valpovu, Bjelovaru, na Čiovu, Karlovcu, Varaždinu i Zagrebu.

Skip to content