Veleposlanik Švicarske Konfederacije Urs Hammer u nastupnom posjetu Gradu Osijeku

Objavljeno: 15.12.2023

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin primio je u petak u nastupni posjet veleposlanika Švicarske Konfederacije Nj. E. g. Ursa Hammera.

Na sastanku su istaknuti povijesno dobri odnosi između Hrvatske i Švicarske, a ponajviše se razgovaralo o suradnji u području gospodarstva, ali i kulture i sporta.

– Posebno drago mi je bilo razgovarati s veleposlanikom o razvoju gospodarstva grada Osijeka, jer mislim da se imamo čime pohvaliti u posljednje vrijeme. Javnosti je poznata velika investicija američke tvrtke Jabil u Osijeku, koja se trenutačno odvija u našoj Poduzetničkoj zoni Nemetin, a prije nekoliko dana najavljena je i nova investicija, odnosno potpisan ugovor s njemačkom tvrtkom IMS Gear, koja će također ovdje ubrzo početi graditi svoj proizvodni pogon – rekao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Govoreći o Osijeku kao industrijskom gradu, zamjenik gradonačelnika istaknuo je kako je danas riječ o novoj i modernoj vrsti industrije u gradu osobito ističući osječki IT sektor.

– Osijek je prije Domovinskog rata bio industrijski grad poznat po proizvodnji, što je, nažalost, vihorom rata i drugih okolnosti prestalo. Danas je Osijek također industrijski grad, ali je riječ o modernoj vrsti industrije, čemu su doprinijele i investicije u PZ Nemetin – dodao je Vulin.

Da je Osijek postao poznat po IT industriji i izvan granica Hrvatske potvrdio je švicarski veleposlanik Hammer koji će nakon sastanka u osječkoj gradskoj upravi posjetiti IT park i novu centralnu zgradu gdje se radovi na izgradnji privode kraju.

– Jako sam impresioniran kako se vaš grad razvio i uspješno privukao ogromna ulaganja iz SAD-a i Njemačke, a možda i još neka koja slijede. To pokazuje kako je ova regija postala vrlo atraktivna. Također igrate važnu ulogu u diversifikaciji gospodarstva, koji je prijeko potreban Hrvatskoj kako bi manje ovisila samo o turizmu – poručio je veleposlanik Hammer.

– Također smo razgovarali o važnoj ulozi sveučilišta koje ovdje imate. Jako sam impresioniran da postoji 17 000 studenata i ambicija da se sveučilište također učini internacionalnijim i privuče studente ne samo iz drugih dijelova zemlje nego i drugih krajeva Europe pa i svijeta – kazao je veleposlanik.

Za kraj se osvrnuo i na suradnju između Grada Osijeka i švicarskoga grada Lausanne, koja traje još od 1997. godine kada je potpisan Sporazum o prijateljstvu i suradnji između dva grada.

Skip to content