Veleposlanik Klinke: Osijek postaje važna točka za buduće njemačke investicije

Objavljeno: 13.10.2021

Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Nj.E. Robert Klinke stigao je danas u službeni posjet Osijeku, gdje ga je u prostorijama gradske uprave primio gradonačelnik Ivan Radić. Teme razgovora bile su nastavak dobre suradnje na kulturnom i gospodarskom planu.

Kada govorimo o gospodarskoj suradnji Osijeka s Njemačkom treba napomenuti da je upravo hrvatsko-njemački investitor zakupac posljednje čestice u Eko-industrijskoj zoni Nemetin, a veze Hrvatske i Njemačke dodatno će osnažiti zračna linija Osijek-München koja kreće 15. studenog i koja će pomoći ne samo boljim gospodarskim vezama nego i u području turizma – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Veleposlanik Klinke poručio je kako Osijek postaje važna točka za buduće njemačke investicije te istaknuo kako su razgovarali o brojnim strateškim investicijama u gospodarstvu i u znanstveno-istraživačkom svijetu. Posebno je naglasio da je ugodno iznenađen pokretanjem studija medicine na njemačkom jeziku za koji su interes pokazali i njemački državljani.

– Osijek je grad s bogatim kulturološkim nasljeđem koji njeguje multikulturalnost. Nacionalne manjine u Osijeku poveznica su s brojnim narodima, između ostalih i s njemačkim. Takav odnos, uz dobar položaj i velik broj studenata, jamstvo su da će Osijek biti atraktivna lokacija ulagačima u Europi pa i šire. Pred nama je rješavanje infrastrukturnih izazova u prometnoj povezanosti, a korak naprijed zasigurno je izravno povezivanje Osijeka i Münchena. To je samo jedan primjer dobre suradnje koja će se nastaviti – kazao je njemački veleposlanik.

Sastanku je nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Ham koji je naglasio kako Osijek ima značajnu ulogu kao njemački partner u promicanju suvremene slike današnje Njemačke i u hrvatskoj javnosti.

Želja je i ovim međunarodnim odnosima obogatiti kulturni život u Osijeku. Nama je svakako i ovaj lobistički dio, koji za nas kao grad naši parneri u njemačkom veleposlanstvu mogu odraditi, od presudnog značaja i ja zahvaljujem na toj spremnosti da budu na našoj strani – kazao je Ham.

Tijekom sastanka spomenute su i duboke prijateljske veze Osijeka i njemačkog grada Pforzheim koji je grad-prijatelj Osijeka od 1994., a koji se posebno istaknuo pružanjem humanitarne pomoći tijekom Domovinskog rata.

Skip to content