Uštedama na energentima do novih ulaganja u obrazovanje

Objavljeno: 20.03.2019

Gradonačelnik Ivan Vrkić zajedno sa saborskim zastupnikom Stjepanom Čurajem, ujedno izaslanikom potpredsjednika Vlade RH Predraga Štromara te direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravkom Ponošem – obišao je OŠ ,,Grigor Vitez” kao primjer energetske obnove osnovnih škola na području Grada Osijeka.

Ravnatelj škole Hrvoje Brod istaknuo je kako je OŠ ,,Grigor Vitez” ogledni primjer kvalitetne energetske obnove. Govoreći o postignutim uštedama, Brod je naglasio kako se potrošnja energenata smanjila i više nego što su očekivali: –Računi za struju čak su 70% niži, zahvaljujući novoj i modernoj LED rasvjeti, a računi za grijanje, koji su prethodnih zima iznosili oko 50 tisuća kuna mjesečno, ove zime nisu prešli iznos od 18 tisuća, zbog obnove vanjske ovojnice, stolarije i kotlovnice.

Gradonačelnik Vrkić zahvalio je svim dionicima ovoga projekta te izrazio zadovoljstvo jer su se ostvarile planirane uštede: –Novac je ostao u Gradu i Gradska uprava će ga iskoristiti na najbolji mogući način – kroz nova ulaganja u obrazovanje i školstvo, podcrtao je Vrkić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš izrazio je zadovoljstvo što je ponovno u Osijeku i što se osobno uvjerio u ostvarenje ušteda koje su nadmašile očekivanja. Uvjeren u gradonačelnikovu sposobnost da će novac znati iskoristiti na najbolji mogući način, pohvalio je Grad Osijek za izvrsnost u provođenju projekata te istaknuo kako se u Fondu raduju osječkim projektima: –Ljudi koji ovdje rade projekte, s obzirom na to da im je prolaznost gotovo 100%, svojim radom pokazuju da znaju pripremiti projekte i izvesti ih do kraja. Što je najvažnije, znaju povući novac koji je za njih osiguran, a to je dokaz da znaju poštivati proceduru do kraja. Kad su europska sredstva u pitanju, korekcije su vrlo česte, procedure vrlo složene i nije ih lako ispoštovati dokraja – kazao je Ponoš.

Jako je važno obići školu u najbitnijoj fazi projekta jer se energetskim obnovama potiče gospodarstvo kroz građevinske radove, a uštede, koje su smisao cijeloga projekta, veće su od očekivanih – naglasio je saborski zastupnik Stjepan Čuraj.

Grad Osijek započeo je s projektom energetske obnove 5 osječkih škola (OŠ Grigor Vitez, OŠ Antuna Mihanovića, OŠ Franje Krežme, OŠ Mladost i OŠ Vijenac) i 3 vrtića (DV Potočnica, DV Radost i DV Latica). U svim projektima planirana je izolacija vanjske ovojnice i krova zgrada, zamjena vanjske stolarije, zamjena rasvjete (LED) i modernizacija sustava grijanja. Ukupna vrijednost projekata nešto je viša od 40 milijuna kuna. Projekti su odobreni u okviru Prioritetne osi 4: ,,Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije”, Specifičnog cilja 4c1: ,,Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnoga sektora” – Operativnoga programa ,,Konkurentnost i kohezija 2014-2020.”

Skip to content