Uspješno probijen podvožnjak na Čepinskoj cesti

Objavljeno: 19.12.2022

Dok dinamika izvođenja radova teče prema zadanom planu, na velikom osječkom gradilištu je uspješno realiziran ključni dio projekta. Riječ je o probijanju podvožnjaka u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića, čime je jasno prikazano koliko je projekt napredovao u proteklom razdoblju, od početka radova krajem 2021. godine.

Cilj ovog podvožnjaka je smanjivanje čestih zastoja svaki put kad vlak prođe, tako da će vozila u cestovnom prometu moći neometano prolaziti, neovisno o željezničkom prometu. Glavni zadatak je bio odraditi cestovnu denivelaciju, u kontekstu da željeznička pruga ostane na istoj razini na kojoj je i bila, stoga je vlak prebačen na novoprojektiranu trasu i nesmetano prolazi.

Projekt obuhvaća izgradnju podvožnjaka, denivelaciju ceste u Ulici sv. L. B. Mandića ispod željezničke pruge Osijek-Zagreb, izgradnju dva mosta, cestovnog i željezničkog, izgradnju ceste ispod mostova, te izgradnju priključnih prometnica sa svom potrebnom infrastrukturom, pješačkim i biciklističkim stazama, javnom rasvjetom, sanitarno-fekalnom i oborinskom kanalizacijom. Podvožnjak će se protezati na 509 metara, cestovni most dug je 27 metara, dok je željeznički most već u funkciji i dug je ukupno 21 metar.

Realizacijom ovog projekta, promet u Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića, odnosno na Čepinskoj cesti, postat će znatno učinkovitiji i sigurniji za sve sudionike, a dovršetkom radova će se posljedično nabolje promijeniti i vizura južnog ulaza u Osijek.

Projekt Izgradnja podvožnjaka u Ulici sv. L.B. Mandića u Osijeku sufinanciran je sredstvima Europske unije, točnije sredstvima iz Kohezijskog fonda. Tako je od ukupne vrijednosti projekta od 12.353.113,35 eura, sredstvima EU sufinancirano 85 posto – 10.500.146,35 eura, dok 15 posto – 1.852.967,00 eura dolazi iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Nositelj projekta je Grad Osijek, a razdoblje provedbe je od 1. travnja 2021. do 31. prosinca 2023. godine.

Projekt sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Grada Osijeka.

Skip to content