Uručeni ugovori o financiranju projekata i programa osječkih udruga građana

Objavljeno: 24.05.2019

Galerija „Waldinger“ okupila je danas najviđenije predstavnike osječkih udruga građana kojima su zamjenici gradonačelnika Boris Piližota i Žana Gamoš uručili ugovore o financiranju projekata i programa iz Proračuna Grada Osijeka za 2019. godinu. Podsjetimo, na Javni natječaj raspisan 26. siječnja 2019. ponude su se mogle podnositi do 25. veljače, pristigao je 131 prijedlog projekata/programa, a ukupni iznos raspoloživih sredstava iznosio je 1.157.500 kuna.

-Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 11 područja financiranja: ljudska i manjinska prava, demokratizacija i razvoj civilnog društva, stvaralaštvo mladih, zaštita potrošača, počasna garda, zaštita okoliša i održivi razvoj, komunalno-stambeno područje, gospodarstvo, izvaninstitucionalno obrazovanje, socijalne djelatnosti i zaštita zdravlja te udruge proizašle iz Domovinskoga rata. Uistinu jedno široko područje djelovanja udruga, a isplata slijedi početkom lipnja. – rekla je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Povjerenstva za provjeru ispunjavanja formalnih uvjeta natječaja, provela su postupak provjere i utvrdila da 19 dospjelih prijava ne zadovoljava formalne uvjete, dok su sve druge, valjane, upućene na stručno ocjenjivanje. Povjerenstva za stručno ocjenjivanje pristiglih projekata i programa razmotrila su i ocijenila sve formalno zadovoljavajuće prijave te utvrdila da 8 projekata ne može biti financirano, budući da sukladno uvjetima nisu ostvarili minimalnih 60 bodova. Pri stručnom ocjenjivanju ukupno 13 nižerangiranih projekata razvrstano je na Rezervnu listu s obzirom da je utrošen iznos za određeno područje/potpodručje.

-Odlukom o odobravanju financijskih sredstava osigurali smo iz Proračuna Grada Osijeka za 2019. sufinanciranje 91 projekta udruga građana, odabranih temeljem spomenutoga natječaja u ukupnom iznosu od 976.598 kuna. Raspisali smo i 5 javnih poziva za financiranje jednokratnih aktivnosti udruga u 2019. koji su otvoreni do kraja godine, odnosno do utroška planiranih sredstava u iznosu od 645 tisuća kuna. – kazao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

U okviru još uvijek otvorenih javnih poziva za financiranje jednokratnih aktivnosti po područjima određena su raspoloživa sredstva za: socijalnu djelatnost i zaštitu zdravlja (125 tisuća), gospodarstvo (80 tisuća), kulturu (300 tisuća), udruge proizašle iz Domovinskog rata (40 tisuća) te za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje športskih građevina u vlasništvu Grada Osijeka kojima upravljaju klubovi, udruge (100 tisuća).

Skip to content