Umjetna stijena za sportsko penjanje dostupna u NŠD Gradski vrt

Objavljeno: 10.09.2020

Nastavno športska dvorana Gradski vrt bogatija je za novoizgrađenu umjetnu stijenu za sportsko penjanje. Riječ je o projektu koji su potaknuli Sportsko-penjački klub Bastion Osijek i HGSS Osijek, a umjetna stijena smještena je u južnom i istočnom hodniku na prvom katu NŠD „Gradski vrt“.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Borisa Piližote, novoizgrađene umjetne stijene omogućuju daljnji rast i razvoj sporta u gradu.
-Mladim generacijama ovo otvara još jednu priliku za aktivan i zdrav način života. Novoizgrađene stijene zasigurno će privući i profesionalne penjače, ali i rekreativce u ovaj izrazito atraktivan sport koji diljem svijeta privlači sve više zanimanja. Također, moguće je održavanje prvenstava, kupova i revijalnih sportskih događanja, a posebnost je i što je sportsko penjanje 2016. godine uvršteno u program olimpijskih sportova. Osim toga, riječ je o sportu koji je zanimljiv za grad Osijek jer pruža mogućnost organiziranja specijaliziranih radionica za osjetljive skupine poput osoba s invaliditetom, djece s poteškoćama u razvoju kao i osobe oboljele od Parkinsonove bolesti i multiple skleroze. Zašto ovdje? Ovaj je prostor u dvorani Gradski vrt do sada bio u potpunosti neiskorišten te smo mu ovako dali novu namjenu, a umjetna stijena u unutarnjem prostoru moći će se koristiti tijekom cijele godine, neovisno o vremenskim uvjetima. – naglasio je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Sadašnjim i budućim penjačima, u dvorani Gradski vrt, na raspolaganju su dvije vrste stijena: Boulder stijena koja je osigurana sa specijalnim sigurnosnim strunjačama za penjanje na malim stijenama te Lead stijena na kojoj se koristi sigurnosna oprema i užad pod nadzorom instruktora. Predsjednik i trener u Sportsko-penjačkom klubu Bastion te član HGSS-a Osijek Ivan Ljubičić pojasnio je kako naizgled šarene stijene nisu slučajne, već penjačima predstavljaju težinu i smjer penjanja.
-Ovo je sportsko penjanje nastalo iz alpinizma 80.-ih godina prošlog stoljeća. Za razliku od alpinizma, u penjanju se koristimo samo svojim rukama i nogama, bez pomagala, a jedino sredstvo koje koristimo je pojas koji sprječava eventualne padove. Ovdje su dvije vrste stijena – imamo Lead stijenu gdje se penje na uže te Boulder – gdje se penje do 4 metra visine, a sigurnost je zajamčena strunjačom. – kazao je Ivan Ljubičić.

Direktorica Športskih objekata Nataša Brčić istaknula je kako je za novoizgrađene umjetne stijene iz gradskog proračuna izdvojeno 250 tisuća kuna. Najzanimljivija svakako je bila prezentacija, a penjačke vještine na novim je stijenama pokazao 8-godišnji Noa Ljubičić koji ni s visine nije skidao osmijeh s lica.
– Vidio sam tatu kako se penje i tako sam i ja krenuo. Nisu sve stijene jednake težine, ali nije me strah. – rekao je Noa.

Inače, ovaj je olimpijski sport trebao biti predstavljen na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju, što je odgođeno zbog korone, a iz SPK Bastion poručuju kako im je prioritet zainteresirati što više mladih.
-Imamo licenciranog trenera, imat ćemo vođene treninge i škole penjanja, a zainteresirani nas mogu pronaći na Facebook stranici SPK Bastion Osijek preko koje nam mogu uputiti sve svoje upite. – zaključuju iz SPK Bastion.

Skip to content