Ukrajinci uče o mirnoj reintegraciji iz hrvatskih iskustava

Objavljeno: 05.07.2018

Došli su s namjerom proučiti hrvatska iskustva mirne reintegracije privremeno okupiranih područja, stoga je gradonačelnik okupio ključne sudionike toga procesa u hrvatskom Podunavlju – Nadu Arbanas, tadašnju predstojnicu Regionalnog ureda za prognanike i izbjeglice u Osijeku, Kseniju Zbožil, tada na čelu povjerenstva za vraćanje školstva na području hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak RH, general-pukovnika dr.sc. Slavka Barića, vojnog izaslanika Predsjednika RH za mirnu reintegraciju Podunavlja i Stipu Rimca, u to vrijeme načelnika Policijske uprave Vukovarsko-srijemske.
Gradonačelnik Vrkić tada je bio predstojnik Vladina ureda privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu, ali i bliski suradnik američkom generalu Jacques Paulu Kleinu, prijelaznom upravitelju kojega su na hrvatski istok poslali Ujedinjeni narodi (UN) u mirovnoj misiji UNTAES-a.
Ukrajince su zanimali svi postupci i načini na koje se odvijao proces mirne reintegracije nakon Domovinskog rata, s kojim poteškoćama su se susretali i kako ih rješavali, posebice u uspostavi povjerenja između stanovništva. Od ekonomske komponente i rješavanja stambenog pitanja, do uvođenja hrvatskih poreza, jezika, sustava obrazovanja i sigurnosnih pitanja, iskustva su koja žele prikupiti, ali upoznati se i s mogućim greškama u tom procesu.
Gradonačelnik je posebice isticao vrijednost dijaloga i dobre suradnje između dviju strana, ali i jaki mandat koji im je povjerila međunarodna zajednica kroz rezoluciju Ujedinjenih naroda i time omogućila da mirovni proces završi bez ispaljenog metka .
Ministar Chernysh objasnio je kako se u Ukrajini trenutno vodi tzv. hibridni rat i kako se samo mijenja strategija i tehnika njegova izvođenja te istaknuo kako se svemu tome Ukrajinci mogu suprotstaviti nacionalnim jedinstvom i solidarnošću te ulaskom u Europsku uniju i NATO, kao što je to učinila Hrvatska.

Skip to content