Ugledna osječka tvrtka Mono – prvi stanar Poduzetničke zone IT park

Objavljeno: 15.03.2019

Denis Sušac, direktor tvrtke Mono i Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka – potpisali su danas, 15. ožujka 2019. Ugovor o osnivanju i prijenosu prava građenja na zemljištu Poduzetničke zone IT park. Pravo građenja na zemljištu zasniva se unutar vremenskoga razdoblja od 50 godina.

Prepoznajući, prateći i uvažavajući uspjehe osječkih IT tvrtki, ali i Osijek Software Cityja kao zajednice, Grad Osijek je odlučio unutar Integriranih teritorijalnih ulaganja i naše urbane aglomeracije, nominirati projekt IT parka kao jedan od strateških projekata, kako bismo doveli do rasta postojećih, stvaranja novih i privlačenja drugih tvrtki iz regije i inozemstva u Osijek. Grad se obvezao izgraditi prometnu i komunalnu infrastrukturu te poslovnu zgradu koja će koristiti za akceleratorske programe i IT akademiju – istaknula je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Bolji poznavatelji prilika u osječkome IT sektoru ne mogu biti iznenađeni činjenicom, da upravo Denis Sušac i Mono d.o.o. postaju prvi stanari ove poduzetničke zone. Riječ je o tvrtki koja je sa 70-ak zaposlenih najveća regionalna izvoznica softvera i trostruka dobitnica priznanja „Zlatna kuna“ Hrvatske gospodarske komore u kategoriji najboljih malih tvrtki.

Temeljna svrha IT parka je rješavanje pitanja poslovnih prostora brzorastućih IT tvrtki uz primamljive olakšice koje im Grad Osijek nudi, ali i puno više od toga. Ponajprije to je stvaranje sinergijskog učinka tvrtki iz ovoga sektora koje će na istom prostoru moći svakodnevno komunicirati, surađivati i koristiti zajedničke resurse Poduzetničke zone. Najvažniji cilj svih ovih nastojanja je razvoj poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta. U svemu ovome treba istaknuti odlučujuću ulogu Osijek Software Cityja koji je višegodišnjim nizom aktivnosti pozicionirao Osijek kao važno regionalno središte IT sektora i izvan granica Republike Hrvatske – navodi Tomislav Krolo, pročelnik Upravnoga odjela za gospodarstvo Grada Osijeka.

Suščev Mono više od 90% prihoda ostvaruje u inozemstvu i dobitnik je niza različitih međunarodnih nagrada i priznanja, poput European Business Awards i Deloitte Technology Fast 50 za najbržerastuće srednjoeuropske tehnološke tvrtke u petogodišnjem razdoblju.
Naš objekt već je u fazi idejnoga rješenja, a omogućit će nam zapošljavanje do 150 osoba. Bit će to objekt na svjetskoj razini i nadamo se, da ćemo do kraja godine biti u stanju započeti izgradnju, kako bismo do 2021. bili spremni za useljenje. Vjerujem da će nam se veoma brzo pridružiti i druge IT tvrtke. Pred nama je veliki posao, ali kada je ovaj projekt započinjao, obećali smo da ćemo se odmah prijaviti, što potvrđujemo današnjim potpisivanjem ovoga ugovora – rekao je u kratkom obraćanju Denis Sušac, direktor tvrtke Mono.

Podsjetimo, Grad Osijek raspisao je Javni natječaj za osnivanje prava građenja na nekretninama u Poduzetničkoj zoni „IT park“ 23. siječnja 2019. na neodređeno vrijeme, odnosno dok na svim građevinskim česticama ne bude osnovano pravo građenja. Natječaj je objavljen na službenim mrežnim stranicama Grada Osijeka: https://www.osijek.hr/natjecaji/javni-natjecaj-za-osnivanje-prava-gradenja-na-nekretninama-u-poduzetnickoj-zoni-it-park/

IT je sektor s najbržim rastom u Osijeku. Uz njega sve snažnije raste turizam i posljedično nužnost revitalizacije kulturne baštine, zbog čega samo u Tvrđu ulažemo oko pola milijarde kuna – rekao je između ostaloga gradonačelnik Ivan Vrkić i nastavio: -Sve ovo što se danas događa s osječkim IT sektorom, ne bismo mogli ni sanjati da nije mladih, sposobnih i poduzetnih sugrađana kojima ćemo kontinuirano stvarati što idealnije radne i životne uvjete. Bez njih Osijek ne bi imao budućnost. Zato svima, posebno Tebi Denise, iskreno čestitam na dosadašnjim izvanrednim postignućima – ostvarenim vlastitom pameću, sposobnošću i bez ičije pomoći. Jamčim vam da ćete ubuduće – u meni osobno i u Gradu Osijeku – imati čvrst oslonac i pouzdanoga partnera.

Skip to content