Učinkovitost tretmana suzbijanja komaraca generalno zadovoljavajuća. Danas novi larvicidni tretmani u Sarvašu i Bijelom brdu

Objavljeno: 11.06.2024

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin u utorak je na konferenciji za novinare izvijestio kako su tijekom vikenda provedeni svi tretmani suzbijanja komaraca temeljem preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Govoreći o učinkovitosti tretmana izvijestio je da je najveća učinkovitost zabilježena kod Iktusa, i to od 99 posto. Visoka učinkovitost zabilježena je i u Josipovcu, Višnjevcu, Retfali, Sarvašu, Tvrđavici, Donjem gradu, Novom gradu, Nemetinu, Podravlju i Bosutskom naselju. Tretmani su bili učinkoviti i na Pampasu, Vikend naselju Karašica i u Tenji, dok na području Halaševa, Juga II, Cvjetnog, Klise i Vinogradske ulice tretmani nisu bili neučinkoviti.

– Tamo gdje je učinkovitost ispod 50 posto tretmani će biti ponovljeni o trošku izvođača čim vremenski uvjeti dopuste. Naime, riječ je o tome da su i Drava i Dunav bili u porastu pa se svakim centimetrom podizanja vodostaja miješa nekoliko generacija komaraca. Uglavnom je tu riječ o geografski rubnim područjima grada – objasnio je zamjenik gradonačelnika Vulin.

– Generalno sam zadovoljan učinkovitošću ovih tretmana. Recimo, u prošloj godini na nekim lokacijama je u klopku ulovljeno čak 20-ak tisuća jedinki komaraca, tako da sada, i tamo gdje su bili najbrojniji, nije ni približno onome što zna biti na samom vrhuncu najezde. Vjerujem da s učinkovitijim larvicidnim tretmanima nećemo ove godine imati ni približne brojke – rekao je Vulin.

Izvijestio je i kako će se danas provesti larvicidni tretman suzbijanja komaraca na području Sarvaša i Bijelog Brda.

– Što se tiče vodostaja Drave, danas je bio oko 340 centimeatra. Očekujemo da bi sutra mogao doći i do 370 centimetara, što bi dovelo do izlijevanja na šetnicu, na lijevoj obali između Zoološkog vrta i pješačkog mosta. To nije nikakav dramatičan događaj, ali u smislu komaraca, imat ćemo veće područje pod vodom, odnosno aktivirat će se novi val komaraca. Pratimo sve i provodimo sve tretmane na temelju preporuka NZJZ-a OBŽ – zaključio je.

Skip to content