Učinkovitost provedenih tretmana suzbijanja komaraca je oko 90 posto

Objavljeno: 04.07.2023

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin u utorak je na redovnoj konferenciji za novinare izvijestio o aktualnom stanju i brojnosti komaraca na području grada Osijeka te o daljnjim planovima njihovog suzbijanja.

– Na današnji dan, 4. srpnja, vidi se značajno smanjenje koncentracije komaraca na području grada Osijeka, što je rezultat tretmana koji su provedeni u posljednjih tjedan dana. Pokriveno je područje cijelog grada gdje su provedeni adulticidni tretmani sa zemlje, ali i iz zraka na području Sarvaša te na šumskom području sjeverno od Sarvaša. Prosječna učinkovitost tretmana gotovo je 90 posto, što pokazuje da su tretmani provedeni kvalitetno i u konačnici učinkovito. Najveća brojnost komaraca bila je upravo u Sarvašu, gdje je bilo više od 18.000 jedinki u klopki prije tretmana. Sada ih je svega 474, učinkovitost je bila iznimno visoka, nešto više od 90 posto – izvijestio je zamjenik Vulin.

Dodao je kako nema novih preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, jer je broj komaraca u granicama tolerancije te se aktivnosti na otvorenom mogu nesmetano odvijati.

– Do sada smo proveli 112 preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, što uključuje i larvicidne i adulticidne tretmane. Ova je godina iznimno pogodna za razvoj komaraca, što smo se imali prilike i uvjeriti, međutim prionuli smo tome da problem riješimo što je moguće učinkovitije. Veseli nas da nema najava novih vodnih valova, niti Dunava niti Drave, što znači da ne bi trebalo biti pojave novih generacija poplavnih komaraca – dodao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Podsjetio je i kako je Grad Osijek prvi put s okolnim općinama potpisao sporazum o sufinanciranju suzbijanja komaraca, ocijenivši da je i to doprinijelo visokoj učinkovitosti u ovogodišnjoj borbi protiv komaraca.

– Također, nakon 15 godina, prvi put smo koristili i dvomotorni avion koji je letio iznad grada, što je značajno doprinijelo učinkovitosti, kao i to što smo prvi puta područje cijeloga grada Osijeka tretirali unutar 24 sata. Dosta je novina koje smo unijeli ove godine, a koje su se pokazale učinkovitima. Ozbiljno smo shvatili ovaj ogroman problem koji tišti naše sugrađanke i sugrađane, koji utječe i na javno zdravstvo, i na gospodarstvo, a u konačnici i na kvalitetu života na našemu području. Nastavit ćemo i dalje provoditi sve preporuke kada stignu – kazao je Vulin.

Dosad je za mjere suzbijanja komaraca utrošeno ukupno 978.000 eura, u što su uračunati troškovi provedenih tretmana na području grada, ali i sufinanciranje tretmana na području susjednih općina, kao i usluge NZJZ-a OBŽ, odnosno monitoringa i nadzora.

Ukupno je u proračunu osigurano 1,5 milijuna eura, od čega je 700.000 eura vlastitih sredstava iz proračuna Grada Osijeka, 200.000 eura su sredstva Osječko-baranjske županije te 600.000 eura koje je osigurala Vlada Republike Hrvatske iz državnog proračuna.

Skip to content