Učenici OŠ Ivana Filipovića posadili maslinu u “Biblijskom vrtu” škole

Objavljeno: 21.03.2017

Zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham zajedno s učenicima OŠ Ivana Filipovića posadio je mladicu masline u školski “Biblijski vrt”.

Podsjetio je kako je maslina simbol mira, obilja te vječnosti i učenosti te istaknuo kako je posebno zanimljivo što su u uređenje vrta uključene tri skupine – biblijska, botaničari i cvjećari i svatko od njih ima svoj dio koji ga zanima i u kojem može dati doprinos. Vjeruje da će učenici kroz ovaj „Biblijski vrt“ moći puno toga naučiti o sadnji vrta i biljkama primjerice njihovim starim i novima naziva. Nada se da će učenici i nastavnici ali i svi koji posjete OŠ Ivana Filipovića uživati u njihovom vrtu i da više neće imati problema s vandalima, koji bi uništavali njihove sadnice u dvorištu škole. Grad Osijek će dati sve što je u njegovoj moći da se to u budućnosti spriječi.

Ravnatelj OŠ Ivana Filipovića Zlatko Kraljević zahvalio se zamjeniku gradonačelnika na dolasku i Gradu Osijeku na pomoći koju im pruža, kako bi njihov vrt mogao izgledati ovako lijep kakav je.

Učenice OŠ Ivana Filipovića istaknule su kako je njihov vrt jedan od najljepših u Hrvatskoj. Proučavali su koje se biljke spominju u Bibliji, pri čemu su im pomogle profesorica vjeronauka Sanja Srnović i profesorica biologije Lidija Pavlić. Proučavanjem su saznali da se u Bibliji spominje oko 110 biljaka, no prvi pisci Biblije ponekad su spominjali jednu vrstu pod različitim nazivima. Danas botaničari spominju brojku od više od 110 vrsta biljaka.

Napomenule su da su u početku biljke koje mogu rasti na ovom našem području počeli saditi u ograđenom „Biblijskom vrtu“, no postao im je premalen, pa su vrt odlučili proširiti i izvan ograđenog dijela. Pri preseljenju sadnica sve se baziralo oko smokve, koja je u dvorištu škole već dugi niz godina, a i ona je jedna od glavnih koje se spominju u Svetom pismu.

Danas u vrtu broje oko petnaest vrsta biljaka, među kojima Judino drvo, glog, mirta i maslina koju su danas posadili.

Skip to content