U tijeku je tiha okupacija Osijeka i Slavonije

Objavljeno: 13.05.2019

Gosti i visoki uzvanici iz susjedne i prijateljske Republike Slovenije, ovih su dana u kolaboraciji s osječkim dužnosnicima proveli svojevrsnu tihu „okupaciju“ Osijeka i Slavonije.

U petak je Državni arhiv otvorio izložbu „I feel Slovenia – I feel Culture“, sutradan je u Gradskoj upravi Osijeka uslijedio radni posjet i prijam gradonačelnika Maribora te izaslanika slovenske veleposlanice. Danas je u 13 sati održan radni sastanak i prijam gradonačelnika Kranja Matjaža Rakovca i dužnosnika slovenskoga veleposlanstva Matjaža Marka s dogradonačelnicom Žanom Gamoš, sat poslije na FERIT-u se održavaju „Dani Slovenije u Slavoniji – zelena energija: iskustva Slovenije i Hrvatske“, a u 18 sati otvara se vrlo zanimljivo predavanje i izložba o slovenskom fotografu i izumitelju Janezu Puharu u Muzeju Slavonije.

-Kultura, sport i turizam, uvijek grade najbolje mostove uzajamne suradnje i jačeg gospodarskog povezivanja gradova – posebice onih iz bliskih, prijateljskih zemalja kao što su Slovenija i Hrvatska – istaknula je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Grad Kranj je poput Osijeka četvrti grad po veličini u svojoj državi, ali i najrazvijenija multikulturalna slovenska sredina s najnižom stopom nezaposlenosti. Letvicu iskorištavanja zelene energije postavili su vrlo visoko – imaju energetski samodostatna područja – gradonačelnik Matjaž Rakovac o tome će danas govoriti u uvodnom slovu na FERIT-u.

-Namjeravamo se kandidirati za europsku prijestolnicu kulture, ali i iskoristiti slovensko predsjedanje Europskom unijom u drugoj polovici 2021. godine. Sva veća međunarodna događanja u Sloveniji odvijaju na našem području – vjerujem da su svi čuli za Brdo kod Kranja. Vidim velike mogućnosti raznolike suradnje naših gradova – rekao je na izvrsnome hrvatskome jeziku gradonačelnik Matjaž Rakovac.

Inače, gradonačelniku Rakovcu, ovo je prvi posjet Gradu Osijeku s kojim želi obnoviti i ojačati prijateljske, uzajamno poticajne odnose. Zamjenica gradonačelnika Gamoš, prihvatila je ponuđenu suradnju i jačanje prijateljskih odnosa kao izvrsnu priliku, da se zajedno postigne više na dobrobit građana oba grada.

Skip to content