U subotu ujutro intenzivno suzbijanje odraslih komaraca

Objavljeno: 11.06.2021

Kao posljedica visokih vodostaja rijeka Drave i Dunava te neprovedenih larvicidnih tretmana na području susjednih općina – duž dviju rijeka razvila se izrazito brojna generacija poplavnih komaraca koji s netretiranog područja intenzivno od 25. svibnja ulijeću u naselja širom Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

Trenutačno stanje na terenu u Osijeku povoljnije je nego u većini gradova i općina u okruženju, no u pojedinim dijelovima grada, uglavnom rubnima, izmjerene vrijednosti i nakon svakodnevnih, kombiniranih adulticidnih tretmana iz zraka, ručno i sa zemlje – prelaze tolerantne granice. Gradonačelnik Ivan Radić donio je, stoga, odluku da se nastavlja s intenzivnim tretmanima suzbijanja odraslih komaraca na području Grada Osijeka.

Tako će se u subotu u jutarnjim satima na području Sarvaša, Pampasa, Tvrđavice, Podravlja, Bosutskog naselja, Donjeg grada, Juga II i Nemetina provesti adulticidini tretmani sa zemlje, dok će se na Pampasu dodatno provesti ručni adulticidni tretman. Riječ je o ukupnoj površini od 2330 hektara.

Tijekom zadnjih deset dana na području Grada Osijeka ukupno je tretirano 10 314 hektara površine, a utrošeno 1.142.822,25 kuna. Sve aktivnosti provode se u skladu s preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Nakon provedenih tretmana, na tretiranom području u pravilu dolazi do trenutnog smanjenja broja komaraca za 50-90 posto, no zbog novih uleta s netretiranih područja Grad Osijek nastavlja kontinuirano provoditi tretmane.

Pozivamo sugrađane da prilikom provođenja adulticidnih tretmana izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu, vozače na pojačani oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, te pčelare da zatvore svoje košnice.

Pravovremeno izdavanje i provođenje preporuka unutar svih jedinica lokalne samouprave učinkovito će svesti problem komaraca na minimalnu razinu. Jedino zajednička suradnja protiv komaraca, inzistiranje na biološkim larvicidnim tretmanima, financiranje iz više izvora i svih proračuna općina i gradova – može osigurati sinergijski učinak i zadovoljavajući rezultat, te očuvanje zelene županije.

Skip to content