U sklopu projekta Naturavita razminirano je 25,3 ha šuma i šumskog zemljišta u Osječko-baranjskoj županiji

Objavljeno: 20.09.2023

U Osijeku je u srijedu održana završna konferencija projekta ”Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji – NATURAVITA”, kojemu je cilj bio razminiranje, obnova i zaštita šuma, šumskog zemljišta i vodnih resursa u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000 na području Osječko-baranjske županije.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je kroz ovaj projekt te kroz projekte Fearless Velebit i Karlovac Karst zajednici vraćeno gotovo 60 četvornih kilometara razminiranog minski sumnjivog područja za daljnje gospodarske, poljoprivredne, ekološke i ostale aktivnosti“.

– Protuminsko djelovanje jedna je od prioritetnih zadaća Vlade Republike Hrvatske u koju se već gotovo 26 godina sustavno ulaže, kroz državni proračun i sredstva posebne naknade za općekorisnu funkciju šuma, ali i kroz bespovratna sredstva iz fondova EU“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Božinović te dodao kako su svi do sada zacrtani planovi razminiranja po županijama uspješno provedeni.

Projekt Naturavita obuhvatio je šume i šumska zemljišta u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000, odnosno dijelove Parka prirode Kopački rit i Regionalnog parka Mura-Drava.

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin rekao je kako je kroz ovaj projekt razminirano oko 25 kvadratnih kilometara ocijenivši ga iznimno važnim za grad Osijek.

– Ovaj će projekt doprinijeti tomu da smo sigurna destinacija, pogotovo u ovom vremenu kada bilježimo značajan rast i obaramo rekorde turističkih dolazaka i noćenja. To je preduvjet svakog daljnjeg razvoja. Tko god dođe u Osijek najčešće posjeti i okolicu Osijeka, prvenstveno područje Baranje – kazao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić najavio je kako će Osječko-baranjska županija do listopada biti slobodna od mina.

– Na velikom području naše županije ostale su mine iz Domovinskog rata, koje smo godinama polako čistili. Deseti mjesec ove godine će biti trenutak kada će cijela Osječko-baranjska županija biti slobodna od mina, što je vrlo bitno ne samo za sigurnost nego i za gospodarski razvoj – rekao je župan Anušić.

Vrijednost projekta je 49,05 milijuna eura, od čega 85 posto čine bespovratna sredstva EU – iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a razdoblje provedbe je od 23. lipnja 2015. godine do 23. rujna 2023. godine.

Skip to content