U povodu Dana državnosti položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule hrvatske branitelje

Objavljeno: 29.05.2023

Izaslanstva braniteljskih i stradalničkih udruga , Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, MUP-a i MORH-a položila su kod Spomenika hrvatskim braniteljima u Osijeku vijence i zapalila svijeće u povodu Dana državnosti.

Poginulih branitelja i civila, koji su dali nemjerljiv doprinos u stvaranju i oslobađanju Hrvatske, s posebnim pijetetom su se prisjetili osječki gradonačelnik Ivan Radić i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

„Njihova hrabrost i zajedništvo trebali bi nam biti motivacija za dalje, kako u vođenju jedinica lokalne samouprave, tako i u vođenju države. Kao što znamo Hrvatska se 90.-ih godina takoreći goloruka suprotstavila trećoj vojnoj sili u tadašnjoj Europi. I od tada do današnjeg dana je prošla trnovit put. Danas ponosno možemo reći da smo dio euro-atlantskih integracija, te da smo ove godine ušli u Euro zonu i Shengen. A u jeku ovih globalnih kriza vidjeli smo koliko ih je lakše prebroditi kada ste u društvu najjačih europskih ekonomija.“- istaknuo je osječki gradonačelnik Radić.

„Obilježavamo 33. godinu neovisnosti Hrvatske. Trenutak je prisjetiti se svih onih događanja, a posebice 90.-ih godina, stvaranja hrvatske države, prvih slobodnih izbora koji su prethodili samostalnosti, a onda naravno nakon toga i Domovinskog rata. Domovinski rat koji je učinio Hrvatsku neovisnom, ali je i uzeo jako puno mladih života, hrvatskih vojnika, branitelja i civila. Nije uzaludno. Danas imamo samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku koju trebamo graditi, nadograđivati, činiti je boljom za generacije koje dolaze poslije nas.“- rekao je osječko-baranjski župan Anušić.

Gradonačelnik Radić i župan Anušić čestitali su hrvatskim građanima Dan državnosti koji se obilježava 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog, demokratski izabranog, višestranačkog Sabora.

Skip to content