U Osijeku uručeni ugovori o sufinanciranju provedbe EU projekata vrijedni 11 milijuna kuna

Objavljeno: 06.09.2021

Šest novih ugovora o sufinanciranju provedbe EU projekata s područja Osječko-baranjske županije uručila je tijekom prijepodneva ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU  Nataša Tramišak županu Ivanu Anušiću. Riječ je ugovorima ukupne vrijednosti 10,9 milijuna kuna u kojima je Županija i nositelj i korisnik ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Ugovori su prigodno dodijeljeni na gradilištu Gospodarskog centra – budućeg sajamskog prostora čija je ukupna vrijednost 65,5 milijuna kuna, od čega je 46 milijuna kuna osigurano je iz sredstava Europske unije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te ITU mehanizma Grada Osijeka.

Ministrica Tramišak istaknula je kako je ugovor o sufinanciranju izgradnje budućeg Gospodarskog centra najvrjedniji ugovor, gdje će se iz državnog proračuna dodijeliti ukupno 9,3 milijuna kuna te naglasila kako će uskoro biti dodjeljeno još 49 ugovora za realizaciju eu projekata vrijednih više od 78 milijuna kuna na području županije.

Projekt Gospodarskog centra partnerski se realizira s Gradom Osijekom, a Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika, podsjetio je kako je gradska administracija osigurala zemljište, čija je vrijednost 26 milijuna kuna.

– Gospodarski centar je projekt Osječko-baranjske županije na području grada Osijeka, a Grad je partner na ovom projektu jer smo osigurali zemljište za izgradnju čija je vrijednost oko 26 milijuna kuna. Zajedničkom suradnjom Županije, Grada Osijeka i Vlade Republike Hrvatske konačno ćemo dobiti primjereno mjesto za razvoj i unaprjeđenje gospodarskih i sajamskih aktivnosti kojeg do sada nismo imali – rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin te zahvalio županu Ivanu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji što niz važnih i velikih županijskih projekata provode na području Grada Osijeka.

Župan Ivan Anušić naglasio je da je Gospodarski centar investicija koja je prijeko potrebna ne samo gradu Osijeku već i cijelom istoku Hrvatske.

– Uz danas uručene ugovore za izgradnju Zgrade 1. Gospodarskog centra, nastavljamo s radom i na projektima energetske obnove osnovnih škola. Projekt energetske obnove započeli još na početku prošloga mandata te smo obnavljali sve objekte kojima smo osnivač, dakle osnovne i srednje škole, domove za stare i nemoćne, domove zdravlja i đačke domove, a danas nam je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uručilo i ugovore za energetsku obnovu zgrade pet osnovnih i područnih škola. Iako neki kritičari vole reći da je ovdje riječ o hladnim investicijama u infrastrukturu, Gospodarski centar je upravo suprotno. Centar bi trebao generirati nove gospodarske i sajamske aktivnosti cijelog istoka Hrvatske, a svi pokazatelji ukazuju na trend rasta u Osječko-baranjskoj županiji i kad je riječ o broju zaposlenih, gospodarskim aktivnostima te konsolidiranoj dobiti čime je Županija došla na drugo mjesto u Hrvatskoj upravo po tom skoku – zaključio je župan. Dodao je kako je konačno suradnja s Gradom Osijekom odlična i na zadovoljstvo svih žitelja grada.

Skip to content