U Osijeku svečano otvorena 58. Glazbena tribina

Objavljeno: 19.10.2021

Koncertom Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije sinoć je u osječkom HNK svečano otvorena 58. Glazbena tribina, festivalska manifestacija Hrvatskog društva skladatelja koja promiče stvaralaštvo suvremenih hrvatskih skladatelja.

Pod vodstvom umjetničkog ravnatelja Tibora Szirovicze, Glazbena tribina ove godine naglasak stavlja na tradicijske instrumente u suvremenom glazbenome okruženju. Riječ je prije svega o tamburi, što je i potaknulo preseljenje Glazbene tribine u matičnu regiju tamburaške glazbe – Slavoniju.

Svečanome otvorenju nazočila je i zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković te tom prigodom izrazila zadovoljstvo što je Osijek domaćin 58. Glazbenoj tribini:

– U iduća dva dana Osijek će postati glazbeno središte Hrvatske i ponuditi bogat i raznovrstan program naših vrhunskih glazbenika, skladatelja i umjetnika, uz glavnu temu tradicijskih instrumenata u suvremenoj glazbi, gdje ćemo posebno moći uživati u predivnim zvucima naše tamburice na jedan vrlo poseban i virtuozan način, na što smo posebno ponosni. Svečanost otvaranja je uveličao svojom skladbom za Tamburaški orkestar HRT-a i naš iznimno cijenjeni skladatelj i bivši predsjednik Republike Hrvatske, g. Ivo Josipović – istaknula je zamjenica Crnković.

Prvi je to put da se Tribina održava u Osijeku, nakon što se desetljećima održavala u Opatiji, a potom i nekoliko godina u Puli. Od 18. do 20. listopada koncerti i popratni događaji odvijat će se na nekoliko lokacija – Kulturnom centru Osijek, Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, Arheološkom muzeju i u Barutani.

Osim nastupa Tamburaškog orkestra HRT-a, bit će tu i nastupi tamburaških ansambala iz Osijeka i Zagreba, dua Hojsak&Novosel, a program će zaokružiti koncerti Zagrebačkog kvarteta, Cantus Ansambla te novosadskog trubača Nenada Markovića. Sve to bit će nadopunjeno tradicionalnim razgovornim formatima.

Glazbena tribina, inače, održava se od 1963. godine i mjesto je okupljanja hrvatskih skladatelja, muzikologa, glazbenih teoretičara, ansambla, solista i orkestara, gdje se predstavlja scena suvremene glazbe.

Cjeloviti program 58. Glazbene tribine dostupan je na https://tribina.eu/.

Skip to content