U Osijeku otkriven Posljednji kadar – skulptura i spomen obilježje Žarku Kaiću

Objavljeno: 28.08.2019

U osječkom naselju Brijest, na mjestu pogibije HRT-ovog snimatelja Žarka Kaića, otkrivena je skulptura i spomen-obilježje “Posljednji kadar” koje su Hrvatska radiotelevizija i Grad Osijek podignuli u spomen na Kaićevu žrtvu, ali i žrtvu ostalih djelatnika HRT-a u Domovinskom ratu. Spomen ploču Žarku Kaiću otkrili su njegova supruga Lidija Kaić, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić uz izravno javljanje u podnevnom Dnevniku Hrvatske televizije. Njima su se na pozornici pridružili i izaslanik Predsjednice RH Ivan Anušić, ministar branitelja Tomislav Medved, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.

– 28. kolovoza 1991., točno prije 28 godina, na ovome mjestu agresorska vojska napala je ekipu Hrvatske radiotelevizije koja je bila na svom novinarskom zadatku. U ekipi su bili novinar Saša Kopljar, tonski snimatelj Dragan Krička i videosnimatelj Žarko Kaić. Žarko taj napad nije preživio. Ubili su ga oni kojima je smetala istina o našoj borbi za slobodu i istina o agresiji na našu domovinu koju je on svojom kamerom prenosio. Bio je to pucanj u istinu, zločinački čin kojim su željeli spriječiti da cijela Hrvatska i svijet vide što se događalo, kako u Osijeku tako i u drugim dijelovima naše zemlje. No nisu uspjeli – kazao je Bačić.

Uime gradonačelnika Ivana Vrkića i u svoje osobno ime, osječki dogradonačelnik Boris Piližota pozdravio je članove obitelji Kaić te predstavnike državnih vlasti, HRT-a i braniteljskih udruga. Zahvalivši svima koji su omogućili postavljanje ovoga spomen-obilježja, Piližota je ocijenio kako nema boljega medija od spomenika Žarku Kaiću koji će budućim naraštajima prenositi istinu o Domovinskom ratu u Osijeku.

Izaslanik hrvatske predsjednice, osječko-baranjski župan Ivan Anušić podcrtao je kako je posao hrvatskih novinara u Domovinskom ratu bio podjednako opasan i požrtvovan kao i svakog hrvatskog branitelja, zbog čega ovo spomen-obilježje treba idućim generacijama prenositi poruku što se ovdje događalo i kako je rat tekao.

– Žarko Kaić bio je jedan od hrvatskih novinara koji su rame uz rame s hrvatskim braniteljima svjedočili istinu o agresiji na Republiku Hrvatsku i, nažalost, nije bio jedini koji je pritom poginuo u Domovinskom ratu. Tada je uloga medija bila ključna, kako bi se cijelom svijetu predstavilo ono što se tada događalo u Hrvatskoj, koja tada još nije bila međunarodno priznata. Njihova žrtva i žrtva hrvatskih branitelja daje nam trajnu obvezu da kao narod baštinimo njihov obol našoj slobodi i vodimo računa o dignitetu Domovinskog rata kao temelju moderne i slobodne Republike Hrvatske – poručio je premijer Plenković.

Među dvanaest radova pristiglih na temelju javnog poziva za dostavu prijedloga idejnog kiparsko-arhitektonskog rješenja spomen-obilježja Žarku Kaiću, izabran je onaj arhitekata Bernarde i Davora Silova te profesorice umjetnosti Božice Dee Matasić. Odabrano idejno-kiparsko rješenje postavljeno je unutar otoka u kružnom toku na južnom ulazu u Brijest, a spomen obilježje izvan njega. Na spomeniku se nalazi i QR kod s kojim će se moći pristupiti stranici Hrvatske radiotelevizije gdje će biti dostupni svi podaci o Žarku Kaiću i ostalim djelatnicima (Gordan Lederer, Đuro Podboj, Nikola Stojanac, Željko Ružičić, Branimir Polovina i Siniša Glavašević) poginulima u Domovinskom ratu.

Skip to content