U Osijeku predstavljen sustav e-Pristojbi

Objavljeno: 15.10.2021

U Osijeku su u četvrtak, 14. listopada, predstavljene tri nove usluge implementirane na platformu e-Građani u sklopu projekta Sustav e-Pristojbe. Riječ je o sustavu koji omogućava plaćanje pristojbi i naknada kreditnom/debitnom karticom na šalteru županijskih i matičnih uprava, a kako bi se proces plaćanja ubrzao – usluga se može platiti i online unutar e-usluge u sustavu e-Građani. Ovakav način rada pojednostavljuje i ubrzava birokratske procese te smanjuje vrijeme čekanja stranaka.

Projekt je vrijedan 50,5 milijuna kuna te u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, a među uslugama su e-Prijava vjenčanja, e-Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole i e-Zahtjev za izdavanje ePutovnice.

– E-Pristojba jedan je od segmenta kojima se u cijelosti može izvršiti elektronička usluga, drago mi je da je naročito prepoznata u Osječko-baranjskoj županiji. Pozivam i sve one koji još nisu e-Građani da to postanu, jer će na taj način olakšati sebi komunikaciju s državom, uštedjet će vrijeme i ostvariti određene uštede – rekao je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, prilikom predstavljanja novog sustava.

Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka, smatra kako je digitalizacija neizbježna, ali u dobrom i pozitivnom smislu.

– Digitalizacija nam omogućuje brži i bolji razvoj društva, ali i kvalitetniju uslugu svim građanima, da mogu na jeftiniji način negoli dosad pristupiti svim uslugama i servisima države – naglasio je zamjenik Vulin, najavljujući razvoj ovog sustava i na razini Grada Osijeka.

– Plan nam je Osijek pozicionirati na vodeće mjesto kada govorimo o digitalizaciji i to će tijekom četverogodišnjeg mandata biti jedan od glavnih ciljeva nove gradske uprave. Građanima, ali i gospodarskom sektoru moramo usluge učiniti dostupnijima, a s ciljem postizanja što višeg stupnja digitalizacije, Grad Osijek nudi i tvrtkama i obrtima potpore za digitalizaciju njihovog poslovanja – dodao je Vulin.

– Osječko-baranjska županija tijekom posljednjih godina intenzivno radi na unaprjeđenju komunikacije i općenito odnosa između javne uprave i građana. S tim ciljem u potpunosti podržavamo projekt e-Pristojbi. Iznimno nam je važno u skladu s trendovima današnjeg društva potaknuti digitalizaciju javne uprave čime doprinosimo transparentnosti, donosimo uštede, a samu uslugu činimo dostupniju građanima –  zaključio je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

 

 

Skip to content