U Osijeku predstavljen Akcijski plan „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“

Objavljeno: 09.03.2022

S ciljem što brže integracije ukrajinske djece i odraslih osoba Osječko-baranjska županija i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pripremili su Akcijski plan „Slavonsko srce za obitelji iz Ukrajine“ u koji se uz Crveni križ, Centar za socijalnu skrb, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ravnateljstvo civilne zaštite, MUP uključio i Grad Osijek.

„Osobe koje dolaze nose sa sobom visoku traumu koju izazivaju ratna zbivanja što zahtijeva poseban pristup. Iznimno je važno vratiti raseljenim osobama povjerenje i sigurnost u okolinu u kojoj borave te im omogućiti aktivno sudjelovanje u novoj zajednici, odnosno u njenom društvenom, kulturnom, gospodarskom i svakom drugom aspektu sve do trenutka kada će se imati priliku vratiti u svoju domovinu“ – istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

„ GPP će i danas otići po jednu obitelj na granicu, ovih dana Centar za nestalu i zlostavljanu djecu oprema i „Dječji kutak“ u osječkom Kulturnom centru gdje će se djeci i majkama pružiti psihosocijalna pomoć kao korak prema integraciji u gradske vrtiće. Također smo na raspolaganje stavili sve sportske i kulturne sadržaje kako bi obitelji koje su smještene u Osijeku što prije ostavile iza sebe ratnu traumu kroz koju su prošli.“ – rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka Dragan Vulin.

„Centar će izraditi individualni plan postupanja i procjenu potreba za svakog pojedinog korisnika, za kojeg se procijeni da postoji potreba. Naglasak svakako stavljamo na rad s djecom radi što brže integracije djece u odgojno-obrazovni sustav. Centar vodi i Europski harmonizirani broj za nestalu djecu, a kolege iz Ukrajine javljaju da je sve više djece koja se vode nestalima te ćemo intenzivno raditi i na tome da se djeca što brže pronađu.“ – izjavio je predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak.

U tijeku je priprema materijala na hrvatskom, engleskom i ukrajinskom jeziku s važnim informacijama za djecu i adolescente.
Otvorena je i Internet stranica  https://cnzd.org/srce-za-ukrajinu/ koja će na hrvatskom, engleskom i ukrajinskom jeziku pružiti sve informacije vezane uz dolazak i zbrinjavanje na području Osječko-baranjske županije. Dodatne informacije mogu se zatražiti i na mail ukrajina@cnzd.org .

Skip to content