U Osijeku položeni vijenci u povodu Dana državnosti

Objavljeno: 29.05.2024

Uoči Dana državnosti položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Kapelice Kraljice Mira na Krunskoj utvrdi. Vijence su položila izaslanstva Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako se ne smiju zaboraviti hrvatski branitelji i civili koji su dali svoje živote za samostalnu i suverenu Hrvatsku.

– Danas smo ovdje kod Kapelice Kraljice Mira kako bismo odali pijetet prema njihovoj žrtvi. Oni su dali nemjerljiv doprinos u stvaranju samostalne i suverene Hrvatske i na tome im vječna hvala. U ove 34 godine Hrvatska je prošla velik put od Domovinskog rata, stvaranja države pa do danas kada smo punopravna članica euroatlantskih integracija. Snažna i važna smo članica EU i stoga svim Hrvaticama i Hrvatima čestitam 30. svibnja, Dan državnosti – poručio je gradonačelnik Radić.

Obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić podsjetio je kako je 30. svibnja 1990. godine konstituiran prvi višestranački Sabor, a za predsjednika Sabora izabran Žarko Domljan te za predsjednika tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman.

– Dr. Franjo Tuđman u svom prvom govoru rekao je da je to samo prvi korak ka povratku Hrvata i hrvatske države europskim civilizacijama. Znamo što je slijedilo nakon toga, krvavi rat za samostalnu, neovisnu Republiku Hrvatsku, gdje je živote dalo tisuće branitelja, civila i djece. Put je bio trnovit, krvav i zaista nije bio lak. Danas je Hrvatska članica Europske unije u kojoj živimo i uživamo i na svima nama je da zajedno radimo na boljitku naše domovine – rekao je obnašatelj dužnosti župana Lukić.

Skip to content